V dotazu není uvedena přesná formulace ujednání o zajištění lékařských prohlídek (jakých, za jakých podmínek, jakým způsobem atd.), takže nelze dělat nějaký závěr (není jasné k čemu se společnost zavázala).
Vzhledem k tomu, že žádným obecně závazným právním předpisem není požadováno absolvovat školení řidičů-referentů (takové školení neexistuje), záleží na tom, jaká pravidla pro absolvování tohoto školení si vaše společnost stanovila. Odpověď tedy musíte hledat ve vašich interních pravidlech.
V tom případě jsem osobně názoru, že by měl být poslán k vašemu lékaři pracovnělékařských služeb k absolvování pracovnělékařské prohlídky.
Aha, takže z této věty dovozujete, že "by se měl" lékařské prohlídce podrobit. Nebo musí?
A co budou dělat, když závěr prohlídky bude, že dlouhodobě ztratil způsobilost konat dosavadní práci, když žádnou práci nekoná? A na jakou "práci" ho převedou? Nebo mu dají výpověď z právního vztahu, který neexistuje?
Přivítala bych, kdybyste odpověděl. Ráda se poučím.
Ještě doplňuji, že bližší informace k tzv. školení řidičů-referentů můžete nalézt na:
http://bozppo-neu.cz/?page_id=799
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
28. 5. 2021 6:16
Prosím o Vaše názory....jednatel společnosti má ve smlouvě o výkonu funkce ujednáno, že mu budou zajištěny lék.prohlídky, ale dočetla jsem se, že jako jednatel lék.prohlídku mít nemusí, jelikož není v klasickém zaměstnaneckém poměru. Musí ji tedy absolvovat, když je to uvedeno ve smlouvě? Není mi také jasné , zda musí mít jako jednatel školení řidičů referent.vozidla, pokud jezdí svým soukrom.vozidlem na služební cesty nebo jednání ve městě i mimo něj. Děkuji za Vaše odpovědi.