Účast na NP je dobrovolná, částka je 2,1%, z měsíčního VZ, minimálně 147 Kč, maximální částka odpovídá průměru z částky na důchodové pojištění z přehledu o příjmech a výdajích připadající na 1 měsíc. Nezáleží na tom jestli je vedlejší nebo hlavní OSVČ, výši této částky si určuje OSVČ sama svou platbou, z toho mně vyplývá, že nemůžete platit 47 Kč, ale musíte platit minimálně těch 147 Kč. Pokud ho nezaplatíte nebo zaplatíte pozdě, nemocenské pojištění zaniká a je třeba se k němu znovu přihlásit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
28. 5. 2021 11:56
Dobrý den, moc prosím o zodpovězení dotazu. Pokud mi v přehledu na ČSSZ vyjde pojistné na NP 47 Kč, může OSVČ platit minimální - 147 Kč? Je to OSVČ s vedlejší činností, daňový základ 41.810 Kč, byl celých 6 měsíců v 2020 na DPN, tedy jeho rozhodná částka je 41.801, zálohy na 2021 pro VČ budou v minim. výši 1.036 a NP mi výpočtem vychází 47 Kč! OSVČ si chce platit NP, může? Výše 147 Kč? Děkuji.