Ne, dá mu potvrzení, že si může uplatňovat slevu na invaliditu. Bod II. potvrzení - podle § 35ba odst. 1 písm. c) a d) .....pro uznání invalidity poplatníka, který nepobírá invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně nebo invalidní důchod pro invaliditu prvního nebo druhého stupně.
"„c) potvrzením správce daně příslušného podle místa bydliště poplatníka o tom, že poplatník pobírá jiný důchod z důchodového pojištění43), u něhož jednou z podmínek přiznání je, že je invalidní ve třetím stupni, nebo o tom, že mu zanikl nárok na invalidní důchod pro invaliditu prvního, druhého nebo třetího stupně z důvodu souběhu nároku na výplatu invalidního důchodu a starobního důchodu, anebo je-li poplatník invalidní ve třetím stupni, avšak jeho žádost o invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně byla zamítnuta z jiných důvodů než proto, že není invalidní ve třetím stupni,“"
Nejdříve si musí na OSSZ vyřídit, že zůstává nadále invalidní a teprve s tímto potvrzením od OSSZ může jít na FÚ vyřizovat uplatnění slevy na invaliditu.
Děkuji za Vaši reakci. Psala jsem za firmu na OSSZ o "potvrzení o přiznání a trvání invalidního důchodu". Poslali zaměstnanci domů potvrzení o starobním důchodu. Šel tam osobně s tím, že potřebuje potvrdit invaliditu a dali mu opět stejný papír o starobním důchodu.
Poradíte, jak žádost nejlépe formulovat, aby konečně dostal správný papír? V původní žádosti jsem i psala důvod, že to potřebuji pro uplatnění slevy na dani.
Vyhnout se slovu "invalidní důchod" a chtít potvrzení "invalidity"?
Děkuji
Taky můj zaměstnanec vyřizoval. Nejdřív jsem zavolala na OSSZ, zjistila postup, pak jsem napsala za zaměstnance žádost, ten si ji jen podepsal, poslali jsme a celkem rychle přišel posudek, kde bylo uvedeno, že zaměstnanec zůstává trvale invalidní. A na FÚ už to bylo úplně bez problémů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
8. 6. 2021 8:20
Dobrý den,
prosím, na základě čeho lze uplatnit slevu na dani ve výši 18 tis. za osobu se zdravotním postižením?
Zaměstnáváme starobní důchodce, předtím invalidní.
Na sociálce mu žádné potvrzení nedají, jelikož pro ně je starobním důchodcem.
Potvrzení z FÚ o splnění podmínek pro uznání slev na dani si teprve vyřizuje....ale to je pro slevu z jeho příjmu.
Děkuji
LenkaP