ZP, které odvádíte vy a váš zaměstnavatel z DPČ nejsou zálohy. Je to konečná částka, která se nebude vyúčtovávat, nebude figurovat v přehledech z podnikání a není důvod, proč by vám o tom ZP měla podávat nějaké zprávy. Částky zjistíte každý měsíc z výplatní pásky. Ani vás nezajímá, jestli váš zaměstnavatel skutečně ZP zaplatil, řeší to případně ZP jenom s ním.
Částka 2.052,- měsíčně je 13,5% z minimálního vyměřovacího základu pro ZP, což je minimální mzda. Letos tedy 15.200,-Kč. Tuto částku má povinnost platit každý občan, pokud není pojištěncem státu (studenti, důchodci, osoby pečující o dítě....). Kdybyste svému zaměstnavateli nedoložil, že si platíte minimální zálohy jako OSVČ, musel by vám z DPČ dopočítat ZP do minima. Srazil by vám 13,5% z rozdílu mezi MVZ pro ZP a vaší odměnou z DPČ.
ZP odvedete z každé vydělané koruny. Zaplatíte-li nižší zálohu, budete mít vyšší doplatek a naopak. Není pravda, co píšete, že "po dosažení 2052 Kč od zaměstnavatele by najednou celková platba klesla...". Musíte platit menší zálohy, ale celková platba zůstane stejná.
Něco jiného je to u SP, protože OSVČ vedlejší do určité částky příjmu nemusí SP odvádět. V těch letech není jako OSVČ důchodově pojištěna a důchod by se jí v budoucnu počítal jenom z DPČ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
18. 6. 2021 15:09
Dobrý den, jsem OSVČ a zároveň mám DPČ, přičemž na DPČ obvykle dosahuji příjmů 8-14 tisíc/měsíc. Jak se pracuje se zálohami na zdravotní pojištění - mám platit zálohy pořád, nebo jen někdy, jaké, jak do toho vstupuje zaměstnavatel?
Zatím jsem na DPČ nebral ohled, takže jsem si zálohy platil jako OSVČ. Zdravotní pojišťovně jsem po krátké debatě na přepážce pobočky poslal dotaz, jak to je a kam jdou či mizí platby ZP od zaměstnavatele, které vidím na výplatní pásce. Zatím ani na několikátý dotaz jsem neobdržel fundovanou odpověď a kontrolní přehled, který mi ZP vytvořila, se opět o nějakých platbách zaměstnavatele diskrétně nezmiňuje, ač je zaměstnavatel v přehledu plátců uveden. Jedinou odpovědí bylo, že veden jako OSVČ na vedlejší činnost bych mohl být v případě, kdy by zaměstnavatel odváděl za mne 2052 Kč/měsíc. Nějak se mi tento princip nezdá, protože by to znamenalo, že do té doby bude ZP dostávat víc (třeba ode mne 2052 zálohu plus od zaměstnavatele odvod podle platu, a po dosažení 2052 Kč od zaměstnavatele by najednou celková platba klesla...
Můžete mi prosím upřesnit, jak mám dále postupovat a jak je to správně?