Můj názor:
výše výdělku samozřejmě výši důchodu ovlivní, ale rozhodně nemalý význam má počet odpracovaných let.
Výše výdělku se bere v úvahu od roku 1986, ale vždy záleželo na tom, jaká byla v tom kterém roce průměrná mzda. Jinými slovy - i výdělek 15 200 nemá letos takovou "hodnotu", jako měl v roce, kdy průměrná mzda byla nižší. Vzhledem k tomu, že i v dalších letech lze zřejmě očekávat nárůst průměrné mzdy (nejsem ekonom ani prognostik) a vy nebudete pracovat ani za těch 15 200, propad výše důchodu se zvětší nejenom vaším nižším výdělkem, ale i očekávaným zvýšením průměrné mzdy.
Pokud někdo pracuje přes datum, kdy mu vznikne na důchod nárok, jsou dvě možnosti, a to buď tzv. pracovat na procenta, nebo požádat o důchod zpětně. Práce na % se nevyplatí, tak dlouho tady nikdo z nás není.
Moc nerozumím tomu, jak víte, že 8 let budete pracovat na kratší úvazek. Jiné možnosti nemáte?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 6. 2021 21:27
Dobry den, poradi mi prosim nekdo. Mám 8 let do důchodu. Celý život pracuji za minimalni mzdu a ted, budu ještě pracovat na zkraceny úvazek. Tak místo 15.200 kc budu pobírat 11.400. Jak moc mi to muze ovlivnit vysi důchodu, kdyz 8 let budu pracovat na zkraceny uvazek. Dekuji moc