Služba k nemovitosti - Slovensko

• (neregistrovaný)

24. 6. 2021 8:52

Dobrý den, prosím o radu.

My, český plátce dph, poskytl službu související s nemovitostí na Slovensku, pro slovenského plátce DPH.
    Faktura vystavená bez DPH, vykážu ji na řádku 26 přiznání k DPH, do kontrolního hlášení nevykazuji, ani souhrnné hlášení nevyplňuji, to už vím.
    Mám ještě nějakou další povinnost? Nezdá se mi, že tuto fakturu nikde jinde nevykazuji.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 6. 2021 9:34

lola (neregistrovaný)

pardon, pardon ale děkuji za odpověď, nevšimla jsem si jí.
      Myslela jsem, že to moje prvotní téma vyskočí nahoru, když tam dopíšu dotaz, ale takhle toto forum nefunguje (jsem zde prvně), tak jsem ten dotaz napsala radši znovu, jsem z toho byla zoufalá no, jestli se nemusím ještě nějak na slovensku registrovat nebo tak. Tu jednu zakázku pro Slováky, mi byl čert dlužen., nemám na to znalosti. Hezký den.

• 24. 6. 2021 12:55

ZdenaR (neregistrovaný)

Dobrý den. Na Slovensku je to stejné, jako u nás. Kdyby pro Vás na území ČR prováděl stavební práce slovenský podnikatel, třeba i neplátce, tak kdo bude mít v ČR povinnosti? Budete je mít Vy, protože jste přijali službu od osoby neusazené v tuzemsku, kdy místo plnění je v tuzemsku (§ 108/3/a) bod 1.) Kdyby se Slovák musel zaregistrovat k DPH v tuzemsku (a když povinnost nesplní, jak ho bude český berňák nahánět na Slovensku?), tak by stejně musel použít RPDP a odvod DPH by byl opět na Vás. Nutit Slováka k registraci by bylo jen zbytečnou buzerací.
      Ty povinné registrace k DPH se týkají případů, kdy dodáváte stavební práce osobě nepovinné k dani. Někdo DPH odvést musí a běžný občan to nebude, on to neumí, daň tedy musí odvést podnikatel, který poskytuje službu.
      Ještě k vykazování. Tento druh služby se v SH nevykazuje. Odvod DPH si Slováci musejí ohlídat i bez informací ze souhrnného hlášení, práce jsou prováděny na jejich území (vždyť u nás je to také tak). Do kontrolního hlášení se také neuvádí. Není tam česká DPH, kterou by si někdo mohl v tuzemsku odečíst, tak co by na tom český berňák kontroloval.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).