odpovědného zástupce bude "cizí" osobě dělat jen sebevrah.
Odpovědný zástupce odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování právních předpisů
musí být i ve smluvním vztahu k podnikateli (původně byl vyžadován pracovněprávní vztah, nyní však postačuje obecný vztah smluvní), takže ho budete samozřejmě platit.
musí se zúčastňovat provozování živnosti v potřebném rozsahu.
takže rozumné by bylo nechat se někde zaměstnat a po získání zkušeností a potřebné praxe začít podnikat. kurz z vás mzdovou účetní neudělá.
Více zde: https://odpovedny-zastupce.webnode.cz/sluzby/poradenstvi/
na základě toho, že těžko sežene někoho cizího, kdo bude taková matka tereza a bude jí zdarma věnovat svůj čas, energii, náklady na cestovné a další výdaje. nebo se jí můžete nabídnout vy. zadarmo.
No a? Máte na to předpoklady a jestli Vám za to neplatí nebo platí, je na dohodě. xy jí radí dobře, aby nejprve získala praxi a upozorňuje, že odborný zástupce by ji určitě něco stál. Třeba ne, třeba by našla někoho, kdo by jí dělal odborného zástupce zdarma, ale jestli nemá nějakou takovou kámošku (a z dotazu vyplývá, že asi ne), tak těžko někoho cizího k tomu zdarma přemluví. Mít jen kurz, bez praktických zkušeností, a vrhnout se na mzdy sama jako OSVČ svědčí o tom, že neví, co všechno neví.
Nejdříve jsem si myslela, že opravdu více než 2 mít nemůžete, ale tato podmínka snad už neplatí.
Živnostenský zákon § 11
odst.1) Podnikatel může provozovat živnost prostřednictvím odpovědného zástupce. Odpovědný zástupce je fyzická osoba ustanovená podnikatelem, kterému odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskoprávních předpisů a je k němu ve smluvním vztahu. Nikdo nemůže být ustanoven do funkce odpovědného zástupce pro více než čtyři podnikatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 6. 2021 16:02
Dobrý den, mám osvědčení o absolvování kurzu mzdové účetní. Bohužel nemám praxi ani vzdělání k tomu abych získala živnostenský list a mohla se účetnictví věnovat. Na úřadě mi bylo řečeno že bych sebou musela mít někoho s praxí, kdo se tomu už věnuje a pak bych živnostenský list dostala. Nevíte prosím o někom kdo by mi mohl pomoc? Děkuji Kalendová