Dobrý den, děkuji za reakci, moc se omlouvám, jen pro upřesnění , trošku tápu právě v tom co se považuje za pojištěné dny. Když jsem měla platnou smlouvu ale na rodičovském příspěvku , to se počítá do těch pojištěných dnů nebo pouze doba pobírání mateřské a samotné zaměstnání před mateřskou. Děkuji moc
Doba pobírání RP bez zaměstnání se do pojištěných dnů nepočítá. Doba pobírání RP a přitom být zaměstnaná (i když nepracujete, protože jste v té době na rodičovské dovolené) se jako pojištěná doba počítá.
Prostě ve dvou letech přede dnem, od kterého byste chtěla žádat o PPM, byste musela napočítat 270 kal. dnů, ve kterých jste měla zaměstnavatele (ať už jste pracovala nebo byla na MD nebo na RD).
Nevíme, protože nevíme, kdy půjde na PPM, odkdy je zaměstnaná, ani kdy skončilo její předešlé zaměstnání. "K 5/2020"může znamenat, že skončila 31.5. 2020 nebo že od 1.5.2020 nebyla zaměstnaná. O ochranné lhůtě jsem psala proto, že se o ní tazatelka zmiňuje, přestože zaměstnání skončilo dřív než otěhotněla.
Původně jste psala, že máte druhého zaměstnavatele. Takže jste teď zaměstnaná nebo nejste? Jestli nejste a nebudete, tak na PPM nárok nebudete mít.
Napište odkdy trval pracovní poměr u 1. zaměstnavatele (tj. ten, co skončil 31.5.2020, pokud teda jste se nepřeklepla v datu). A odkdy trvá a dokdy trval (jestli už skončil) nebo dokdy má trvat (pokud teprve má skončit) pracovní poměr u toho 2. zaměstnavatele.
A kdy máte předpokládaný den porodu.
Pracovní poměr trval od 1.6.2017 do 31.5.2020., teď jsem na RP a zároveň budu zaměstnaná od 1.7.2021, (zjistila jsem ze jsem podruhé těhotná až nyní) pouze do 15.10.2021 jelikož k 16.10.2021 bych měla mít tedy nástup na materskou. Doufám ze jsem vše vysvětlila srozumitelne, děkuji velmi za pomoc. Vedela byste ještě z čeho by se mi případná mateřská počítala ? Jestli jen z těch tři posledních mezd( červenec, srpen , září 2021) nebo by byla stejná jako předchozí mateřská ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 6. 2021 20:21
Dobrý den,
mohla bych poprosit o radu, zdali budu mít nárok na PPM?
Od 1.1.2019 jsem pobírala PPM od zaměstnavatele u kterého mi smlouva skončila k 5/2020, aktuálně jsem po druhé těhotná, na RP a zaměstnaná u jiného zaměstnavatele, ale k termínu porodu bych byla zaměstnaná pouze tři měsíce. Je možné z těchto info zjistit nárok na PPM ?
Děkuji moc.