Samozřejmě PP trvá dle zákoníku práce. Takže budu psát neomluvenou absenci, zaměstnance uhánět, odvádět zdravotní pojištění.... Zaměstnanec na adrese nebydlí, telefon nedostupný, prostě se po něm slehla zem. Já po čase ukončím pracovní poměr na zákl. § 55 pro dlouhodobou absenci...doručovat budu kdoví kam, odvedené zdravotní pojištění mně nikdo nezaplatí. Děkuji, teorii znám. Ráda bych něco z praxe.
No v praxi je to jak píšete. Takže pokud již firma vyhodnotila, že délka jeho neomluvené absence se dá vyhodnotit jako závažné porušení povinností atd., pošlete mu na jím oznámenou adresu okamžité zrušení dle § 55 (popište důvody). Na doručenku. Pracovní poměr skončí dnem převzetí (vrátí se Vám útržek s tím dnem, nebo dnem zmaření (odmítnutí) nebo posledním dnem úložní doby (vrátí se Vám dopis s vyznačením toho dne). A pak mu zase na doručenku pošlete zápočťák (který se Vám možná taky vrátí, ale splníte povinnost). No a tím dnem ho odhlásíte.
Ale stal se mně stejný případ, taky neomluvená absence s odvodem ZP, kdy se po čase ozvala VZP, že on se z pojištění odhlásil, protože odjel za prací do zahraničí, kde je pojištěný. Takže se firmě to odvedené Zp zase vrátilo.
ZP závazné porušení povinnosti nezná (psala jsem xkrát), takže pokud zaměstnavatel takto jednání zaměstnance kvalifikuje a z tohoto důvodu s ním PP zruší, má zaděláno na hóóódně velké peníze, které zaměstnanci zaplatí.
Doručování je popsáno nepřesně, takže suma sumárum špatná rada.
Pro tazatelku: pokud se ptáte na praxi, na 1. krok = propustit vás. Ten, komu se nechce dělat, nenadělá tolik škody jako vy.
Dobře - tak pro tazatelku - přesně "porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem." (Viz Zákoník práce § 55).
Přesný postup doručování jí můžete srozumitelně popsat vy. Tazatelka ani my ostatní nejsme vaši studenti, je škoda, že jen zavrtáte, že to a to není přesně nebo je to špatně, ale jak to přesně má být a co z toho postupu vyplyne, to nenapíšete. A pindy o jejím propuštění jste si mohla odpustit, její otázka na praktické zkušenosti není nijak podivná.
Dobrý den, i poctivému a čestnému zaměstnavateli dojde jednou trpělivost. Reakce je: Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Tak jak někdo zapomněl chodit do práce ( jistě zcela omylem), tak zcela omylem nedošlo k bankovnímu převodu výplaty. Prostě se to stává a při dobré vůli obou stran se vše rychle vyřeší. Kde vůle není, není ani cesta.
Už se nám ale i stalo, že zaměstnanec zemřel, jen nám to niko neřekl.
Zákoník práce chrání zaměstnance, to chápu, ale kdo se jako zaměstnanec nechová, tak ať to od zákona ani nečeká. No spíše od zaměstnavatele.
Drazí a vážení odborníci, není třeba na můj názor odpovídat. Sama vím, že není správný a postup je zcela v rozporu se zákony, ale vola či dojnou krávu ze mě nikdo dělat nebude.
S paní nebo panem T úplně zcela souhlasím. Jestliže zaměstnáváte "jednoduché" lidi, tak uvedená situace nastává velmi často. Kdyby měl zaměstnavatel platit doporučené dopisy, dopisy na dodjku a zdravotní pojištění, tak kam by přišel. Postup dle ZP si mohou dovolit jen bohaté firmy. ZP chrání zaměstnance, ale zaměstnavatele nechrání nikdo. Myslím si, že jak postupovat podle ZP znám velmi dobře, ale je to běh na drahou dlouhou dobu. Já postupuji také tak, že prostě výplata místo na účet bude vyplacena hotově. A najednou zaměstnanec dorazí a vše podepíše. To je ale záhada, že? Jinak k sehnání není.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
30. 6. 2021 12:22
Dobrý den,
jak prosím řešíte v praxi případy, kdy zaměstnanec řádně (písemně) neukončí pracovní poměr. Prostě nepřijdou, v lepším případě jen zavolají nebo napíší sms. Kdy končí pracovní poměr a na základě čeho? Často se dozvídáme o jejich skončení až z docházky při zpracování mezd.
Díky za názory