Na stránkách ČSSZ jsem našla ještě toto:
Doba studia se může započítat do pojištění jen v případě, kdy studentka úspěšně školu ukončí a poté nastoupí do zaměstnání, které jí založí účast na pojištění, ale v tomto zaměstnání ještě nesplní podmínku pojištění celých 270 dnů. Pak se pojištěnce do potřebných dnů započte i doba studia – pokud spadá do dvou let přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství. Žena dokládá tuto dobu studia ověřenou kopií dokladu o jeho ukončení (např. maturitním vysvědčením, diplomem). Za těchto podmínek se studium dá započítat pro získání doby pojištění pro dávku i muži, který po úspěšně ukončeném studiu navazuje zaměstnáním. Dřívější dobu studia, na kterou nenavazuje zaměstnání, nelze započítat, byť by bylo úspěšně ukončeno.
Děkuji Všem za rady, šlo mi hlavně o to jak bych jí mohla zaměstnat, aby jí příspěvek přiznali. Školu ukončila minulý měsíc a zatím pracuje na brigádu na DPP. Mohla bych jí jako OSVČ zaměstnat např. na administrativní práce na 2 měsíce tř. na DPČ s hrubou mzdou 16 000,- Kč před nástupem na mat. tzn. 6-8 týdnů před porodem?
Můžete ji zaměstnat, jak píšete. S touto výší odměny to může být DPČ nebo DPP, ale i PP na dobu určitou. Nedoporučovala bych vám ji zaměstnávat takto "na poslední chvíli". Může se stát, že dítě přijde dřív, než si matka naplánovala. Taky je tady možnost, že OSSZ vyhodnotí toto zaměstnání jako účelové, když nastoupí na PPM brzy po uzavření PP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
2. 7. 2021 8:30
Dobrý den,
prosím poradil by mi někdo, zda by šlo pomoci mé kamarádce studentce, která je v jiném stavu a letos ukončila střední školu maturitou, byl již 2.měsíc těhotná. Práci na trvalý pracovní poměr němůže sehnat kvůli těhotenství. Pracuje na DPP. Mohla bych jí jako OSVČ pracující pro rozvážkovou firmu zaměstnat na dohodu o pracovní činnosti či DPP dejme tomu 3 měsíce před porodem, aby dosáhla na peněžitou pomoc v mateřství a jak to udělat?
Děkuji všem za cennérady.