4 hodiny placené absence při návštěvě lékaře je rozšířený blud. nemusí proplatit ani 4 hodiny, nebo musí i více hodin. proplatit vám musí prostě dobu cesty k lékaři (pokud jsou splněny další podmínky samozřejmě) a dobu strávenou u lékaře. nechte si tu dobu napsat od lékaře na propustku.
Na ochranu zaměstnavatele uvádím, že my posuzujeme individuálně, ale také máme jako vodítko uvedeny 4 hod. v okrese, 8 hod. mimo okres. A nemyslím si, že je to zjišťování nemístné viz níže, pak bych to klidně dokázala přeformulovat i na benefit. Vždy je to o individuální situaci, ale podle mých zkušeností toho zaměstnanci ve velkém zneužívají, proto bývají nastaveny srozumitelné limity 4 hod. (často je možné objednat se mimo pracovní dobu). V tomto případě je to otázka na zaměstnavatele, že opravdu nebylo možné řešit jinak... a "měl by vyhovět".
1. Vyšetření nebo ošetření
a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen „nejbližší zdravotnické zařízení“), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
Já také běžně proplácím půl dne nebo si ověřuji, kam šli, na jakou prohlídku (k lékaři - do nemocnice apod.) . Zbytek dne mají "neplacené" volno. Když vozil zaměstnanec manželku s rakovinou do nemocnice na ozařování, tak jsme samozřejmě platili celý den. Anebo se zraněným dítětem někam na chirurgii apod.
nemůžu si pomoci, ale jste hovado. na starou dámu, nadto vysokoškolsky vzdělanou, máte chování řeznického psa. ale možná už za to může stařecká demence, to lidé bývají zlí. a nezkoušejte zase blábolit o tom, že jste to nepsala vy "paní doktorko".
BTW až budou onkologické a jiné ambulance ve vesnicích, tak nebudou ty "vidle" jezdit do Prahy, kam jdou prachy ze SR mimo jiné i právě na budování těchto ambulancí.
Dobrý den,
ještě se k tomu vracím, nyní mi zaměstnavatel řekl že mi omluví 4 hod a zbytek si mám naddělat nejde mi o to co mi zaplatí, ale omluví můžu se obrátit na inspektorát bezpečnosti práce nebo na úřad práce nebo kam od lékaře jsme se vrátili v 13. hodin a mám to skoro 50 km do práce přeci nepojedu na půl hodiny do práce takže bych to chtěla řešit třeba nějakou kontrolou poslat na zaměstnavatele nebo jak prosím o radu
Inspektoráty bezpečnosti práce byly zrušeny v roce 2005, zřejmě jste měla na mysli oblastní inspektorát práce (úřad práce s pracovními podmínkami nemá nic společného).
Překvapila mě vaše věta "... přeci nepojedu na půl hodiny do práce...", k ní vás opravňuje co?
Dáte-li podnět ke kontrole, tak byste měla vědět, že kontrolní orgán nemůže zaměstnavateli uložit nějakou povinnost, to byste se musela obrátit na soud. Na základě podnětu zkontrolují pracovní postupy a v případě zjištění, že zaměstnavatel nedodržuje právní úpravu, uloží mu, aby přijal opatření k nápravě - nápravou by zde byla upravená pravidla pro poskytování volna, prokazování této překážky zaměstnancem, zavedení kontrolních mechanismů apod.
Takže pokud píšete, že byste to chtěla vyřešit kontrolou, tak kontrolou se svého nároku (o kterém již pochybuji) nedomůžete.
Jak jsem vám psala dříve, v žádné situaci není zaměstnanec povinen zameškanou dobu "nadpracovat".
P.S.
A vy u tohoto zaměstnavatele končíte?
jano, já zrovna ve vašem případě zase vidím, co si dovolují zaměstnanci. pokud se "nechci" vracet do práce, tak si vezmu dovolenou. vy jste podle pracovní doby měla ráno nastoupit (pokud nebylo vyšetření naplánováno tak, že byste to do práce vůbec nestihla) a po ukončení doprovodu se do práce vrátit. donést propustku, kde bude označena doba ošetření, a zaměstnavatel je povinen vám "uhradit" tuto dobu plus dobu nezbytně nutnou na dopravení k lékaři a zpět.
Ano, máte pravdu, že někteří zaměstnavatelé si dovolují, co nezná mezí.
Jako příklad bych uvést příklad: výrobní hala, přítmí, jedno pracovní místo vedle druhého, jeden zaměstnanec vedle druhého lisuje nějaké součástky, v uličce prochází "dozor" s vlčákem, odchod na WC jen s tímto dozorcem (a psem). O pracovní době, hygienických podmínkách a dalších souvislostech ani nemluvím. To je podle mě k řešení.
Jani, naprosto vás chápu. Dnes se u odborného lékaře v nemocnici čeká i 8 hodin, možná tomu někdo ani nevěří, ale je to tak.
Někdo tady navrhuje, nechat potvrdit propustku. Kdy? Když si na vyvolávacím zařízení beru lístek, čekání na recepci, než mě zavolají, kde si nachystají teprve kartu, teprve nyní o mě ví, že jsem v systému, uběhlo 40 minut, doby, kterou o mě nikdo nic nevěděl. Jen na lístku z vyvol. zařízení je doba příchodu, která NIKOHO nezajímá, lístek odevzdávám na evidenci.
Sedím v čekárně 6 -8 hodin. Toto mě potvrdí, uvěří KDO? Nyní se dostávám do ordinace, kde jsem cca 20 minut. KDY má doktor potvrdit propustku? V době opuštění ordinace, asi ano, ale kdo uvěří čekací době? Podotýkám, že nejdu z ulice, ale na objednaný čas, který nikdo nedodržuje, přichází akutní pacienti, dále pacienti z oddělení, ty co doveze sanitka -všichni mají přednost. Kdo uvěří čekací době, asi jen ten, kdo ta zažil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 7. 2021 15:44
Dobrý den,
vezu maminku k lékaři a v práci mi řekli, že propustka je na 4 hodiny, ale práci mám 50 km od lékaře navíc minule jsme tam byly cca 6 hodin než jsme dostaly výsledky, takže do práce už určitě nepojedu a chci se zeptat, jak je to znamená to, že v zákoně je, že se proplácí pouze 4 hodiny, ale omluvit musí 8 hodin nebo jak prosím o radu.