Zrušení dodatku pracovní smlouvy

• (neregistrovaný)

20. 7. 2021 19:52

Dobrý den, mám pracovní smlouvu na dobu určitou do 31.7.2021. V červnu jsem podepsala dodatek s prodloužením o 12 měsíců tj do 31.7.22 s tím, že dodatek nabývá účinnosti 31.7.21. Bohužel jsme se v práci nepohodli a já se obávám, aby mi zaměstavatel tento dodatek nezrušil, právě kvůli uvedené účinnosti dodatku. Má zaměstnavatel tuto možnost? A na druhou stranu, pokud by se situace ještě vyostřila, mám já možnost skončit k původnímu datu 31.721?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 7. 2021 20:44

Aion (neregistrovaný)

Obecně - žádné uzavřené smluvní ujednání se nemůže vytratit, nemůže vyšumět apod.

Jedna věc je platnost smlouvy (dohody), druhá pak její účinnost. Je-li smlouva uzavírána v písemné formě, nabývá platnosti dnem, kdy ji podepíše poslední smluvní strana. Sjednání účinnosti bývá obvyklé v jiných právních vztazích, než jsou vztahy pracovněprávní, resp. v pracovněprávních vztazích bývá takové ujednání mnohdy nadbytečné.
      Jinak - pokud jste uzavřeli dodatek k PS, na základě kterého se PP prodlužuje do 31.7.2022, pak tato dohoda je platná a uplynutím času nabude účinnosti dnem 1.8.2021. Zrušit tento dodatek je možné pouze dohodou vás obou, uvedené platí i ohledně vaší možnosti skončit 31.7.2021.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).