Re: Prosím mzdové úč.
Není moc jasný Váš dotaz ohledně FU, ale zkusim Vám popsat, jak to řeším já. Podotýkám, že jednatel, kterého já účtuji nepobírá podporu v nezaměstnanosti, ale je zaměstnancem u jiné firmy:
Za prosinec mu náleží roční odměna podobné výše. Přihlašuji ho na sociálce jako jednatele a u ZP jako zaměstnance. Odvody SP a ZP jsou u statutárů povinné, nelze zaměstnávat na dohodu bez těchto odvodů. Daň z příjmu odvádím zálohou 20%. Vzhledem k tomu že je zaměstnaný jinde (souběh zaměstnání v jednom měsíci), vystavuji mu potvrzení o odvodu daní a on si dělá vyúčtování daní sám. Na FU rozhodně nic neposílám, pouze se mi objeví jeho mzda v konečném vyučtování pro FU (odevzdává se do 20.2.2006).
Ano ten případ mám také, že vyplácím odměnu a ještě je zaměstnaný někde jinde, ale právě teď se mi stalo poprvé, že je tento statut. nezaměstnaný. Nevím tedy jestli to provede správně, ale udělám to asi takto:
20% zál. daň jsem odvedla a protože pobírá podporu v nezaměst. nebude mi podepisovat Prohlášení, tím bude jeho daň. povinn. vyřízená.
Jen si teď nejsem jistá s tím SP a ZP na sociálku jsem volala a tam mi řekli, že SP odvádět nemusím, když jde o statutární orgán právnické osoby - nejde o jednatele společnosti, a u ZP tedy doufám, v to že je to stejné jako u SP. Díky za odpo
V tomto případě je povinnost podat si daň.přiznání.
Když jste volala na sociálku, nemysleli si že těch 3000 je odměna ze zdaněného zisku? Z toho se doopravdy ZP ani SP neodvádí, daň FU je ale srážková. V případě, že se jedná o odměnu za "práci jednate" jsem přesvědčená (bez znalosti správného §) že se SP i ZP odvádí.
Na to jestli je to ze zdaněného zisku se mne neptali, jen chtěli vědět, kdo tu odměnu vyplatí jestli jde o družstvo, s.r.o nebo o práv. osobu - SVJ jsou klasické SVJ, ale jde o neziskovku, říkali, že když jde o odměnu vyplacenou od právnické osoby, tak se SP a ZP odvádět nemusí
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
27. 12. 2005 8:09
Dobrý den,
moc prosím o radu, mám zaměstnance, který obdrží pouze roční odměnu ve výši 3000Kč za výkon funkce jako statutární org. právnické osoby. Kromě této odměny pobírá tento statutár také podporu v nezaměstnanosti. V prosinci jsem vyplatila odměnu a odvedla 20% zálohovou daň. Prosím vše mám zaslat na FÚ pro roční vyúčtování
1) pokud tento nezaměstnaný byl v tomto roce již u někoho zaměstnaný
2)pokud je nezaměstnaný od začátku roku
moc prosím, já už nevím kde to mám hledat.