Já jen k tomu odkazu něco doplním, ono to z něj není dost zřejmé: Pokud maminka nebude vůbec vydělávat, pak se jí ta doba péče započítá jako náhradní doba pojištění a zároveň jako doba, která jí celkové výdělky na důchod "nerozmělní" (bude to doba vyloučená). Jestliže bude v pojištěném zaměstnání a bude vydělávat, pak se jí přednostně započítá ta doba pojištění ze zaměstnání a ty výdělky. Pokud by ale ty výdělky byly malé, tak by se jí možná vyplatilo, aby čssz při zápočtu na důchod nebrala v úvahu tu dobu pojištění ze zaměstnání a ty malé výdělky, ale raději tu náhradní dobu péče bez výdělků. O to si ale musí požádat, podle toho, co pro ni bude výhodnější. Takto mi to aspoň vysvětlovali na sociálce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tuzemské cestovní náhrady nakonec od června vzrostly více, než se původně navrhovalo
Kamila si prošla drsným obdobím. Dnes staví komunitu, která pomáhá ženám růst
Byznys na dálkové ovládání: Ondřej postavil úspěšnou firmu na dronech
Chyba v novém systému hlášení: Údaje se mohly dostat k cizím uživatelům
Milion korun navíc na důchod? Babišova vláda mění pravidla penzijního spoření
Stejný obal, menší obsah. Dělají z nás výrobci nenápadným zdražováním hlupáky?
28. 7. 2021 8:10
Dobrý den,
poprosila bych někoho znalého o radu. Moje maminka je zaměstnaná a bude si vyřizovat příspěvek na péči - máme babičku v LDN a chceme si ji vzít domů. Jak nám bylo řečeno, byl by to příspěvek IV.stupně. Vím, že tato doba by byla v zaměstnání vedena jako náhradní doba pojištění a počítala by se do mamince do důchodu. Zaměstnavatel mamince nabídl, že by s ní mohl uzavřít zkrácený pracovní úvazek - 2 hodiny/denně administrativa na home office. No a mě zajímá, zda je to vůbec možné? Nepřišla by maminka kvůli tomuto zkrácenému úvazku o příspěvek na péči?
Děkuji za cenné rady