Mzda je ekvivalent za vykonanou práci, pokud práci nekoná, mzda mu nenáleží, nestanoví zákon jinak (jinak je tomu například u bezpečnostních přestávek apod.).
Podrobí-li se zaměstnanec pracovnělékařské prohlídce, náleží mu náhrada za ztrátu na výdělku ve výši průměrného výdělku - viz § 103 dst. 1 písm. e) ZP.
Jiné řešení, než náhrada mzdy, není.
Můžete, prosím, napsat, kdo je autorem toho článku, děkuji.
Autorem článku je JUDr. Tereza Landwehrmann. Ale možná jsem ten článek já špatně pochopila, z mého laického pohledu je napsán moc odborně, pro mě nesrozumitelně. Paní Aion, jestli vás chápu správně, tak běžná návštěva u lékaře i pracovnělékařská prohlídka se zaměstnanci zaplatí stejně, to je hodinovým průměrem? Děkuji za objasnění a přeji pěkný den.
Děkuji. Njn, tu autorku neznám.
Ano, obojí se platí průměrem. Jen nechápu, proč u všech jiných překážek je to náhrada mzda a tady náhrada za ztrátu na výdělku ve výši průměru. Matoucí je i to, že volno za účelem pracovnělékařské prohlídky je upraveno v NV 590/2006 Sb. a náhrada v ZP, navíc v části věnované BOZP.
Jen doplním, že pokud zaměstnavatel platí mzdu, aniž je ni nárok, jedná se o přestupek, za který je možná pokuta až 1 milion. Vždy jsem si myslela, že nebude špatně, když zaměstnance "přeplatím" a ono ne.
Tak to jsem moc ráda, že jste mi poradila. Nejdříve mě kolegyně přesvědčovala, že pracovnělékařské prohlídky platím špatně a pak ten článek ve mzdové účetní je tak napsaný, že jsem si jej špatně vyložila. Uf, tak to počítám správně, to mi zase spadl kámen ze srdce. Ještě jednou děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
29. 7. 2021 9:17
Zdravím, pokud zaměstnanec jde k lékaři (samozřejmě za splnění všech podmínek), pak má nárok na náhradu mzdy, zaplatím hodinovým průměrem spočítaného z minulého čtvrtletí. To je jasné. Ale jak zaplatíte, když byl zaměstnanec u lékaře z důvodu pracovnělékařské prohlídky? Teď mě kolegyně přesvědčuje, že se nemá platit průměrem, ale bude se počítat tak, že se mzda nebude krátit (jako by pracoval). Jaké jsou vaše zkušenosti? Děkuji.