drobný dotaz - jak se liší kopie od originálu?
- proč vám to vadí, kvůli spotřebě papíru?
Souhlasím s Vámi, jak liší kopie od originálu?? Tady se liší tím, že je tam razítko "KOPIE" a že to okopíruju.
Ano, spotřeba papíru, zbytečná práce navíc, přijde mi to jako zastaralý způsob, mají to tu zavedené přes 15 let, takže chápu, že jsou na to zvyklí a že to tak dělají. Nikdy v zákoně jsem nenašla, že by se to mělo takhle zasílat, když je to poštou..
nemůžete hledat "zákon" na každý prd. koukněte do vnitřních směrnic, co tam je o účetních dokladech. z mé zkušenosti hodně firem, zejména ty velké, vystavují a zasílají dvě paré faktur, a to z důvodů, které uvedl stana1. jeden výtisk šupajdí do účetnictví a druhý je "pracovní".
nemyslím, že je nejšťastnější nápad jako nově příchozí do firmy měnit její mnohaleté zvyklosti a pravděpodobně i směrnice.
Já být Vámi, tak se toho nebojím. To že něco někde dělají 15 let vůbec neznamená, že to dělají dobře. Doba se posouvá a dnes, při možnosti přesunu tohoto všeho na elektronickou bázi, je úplně nesmyslné něco tisknout a posílat poštou. A jestli je firma tak rigidní, že se bude bránit i takovýmto základním změnám, které ulehčují práci a šetří zdroje, tak bych možná popřemýšlela o tom, jestli s takovou firmou vůbec spolupracovat... :)
Zavedený zvyk při fakturaci pro velké firmy když potřebujete popohnat zaplacení faktury. Dříve to bylo i v pokynech náležitostí u faktury (originál+kopie). Kopii faktury si nechával pracovník, který objednávku prací či materiálu fyzicky provedl a obvykle se jedná o technika, který bývá více v terénu a ne v kanceláři s kopírkou a tak se u něho ta faktura zasekla do té doby, než si kopii udělal pro dokumentaci a pak teprve odesílal originál pro schvalovací kolečko na proplacení. Dříve to bylo běžným zvykem, dnes při zasílání faktur elektronicky to již nemá moc důvod. Na co potřebujete papír, když můžete vše posílat elektronicky a i archivovat vše v elektronické podobě?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
29. 7. 2021 14:04
Dobrý den,
nastoupila jsem do firmy, kde většinu faktur posílají poštou (dle smluv), ale posílají originál i kopii, dle mého názoru by stačil posílat pouze originál. Podotýkám, že ve smlouvě nemají, že musí zasílat i kopii faktur.
Děkuji
EW