Jde o váš dotaz výše a vaše reakce. Lidé vám píší, že to máte špatně a vy si v šesti odpovědích trváte na svém, že to přece odpovídá skutečnosti. To už pak přestane bavit.
Z Vašeho psaní vyplynulo, že máte špatně uzavřenu DPČ, a to v části Rozsah pracovní doby.
Do budoucna si nechte zpracovat DPČ někým, kdo tomu rozumí. Pokud víte, že vám pro DPČ hodiny nevyjdou, uzavřete dohody s více lidmi nebo uzavřete pracovní smlouvu.
Děkuji,mi to arogantní nepřišlo. Tenkrát jsem to řešila i tady na B-C a co se týká rozsahu práce,takto mi to poradili,aby to bylo ZMR. Proto se teď divím tomu,že mi píšete,že je to špatné.
Nicméně,zatím mi nikdo neporadil,jak mám počítat prům. čistý měsíční výdělek pro UP u DPC,když jsou v jednotlivých měsících rozdílné hodiny a není dán denní úvazek. Děkuju všem!
Když o tom teď přemýšlím,i kdyby bylo v dohodě napsáno cokoliv,stejně bude v každém měsíci jiný počet hodin (podle práce,která je potřeba),denní úvazek není,takže stejně mám pořád ten problém,že neumím spočítat prům.cisty měs.vydelek. Už jsem se ptala i jiných mzdovek a nikdo mi v tomto nedokáže poradit. Děkuji.
Paní Líbo, několik poznámek:
- průměrný výdělek u DPČ je třeba počítat stejným způsobem jako u PP, odlišný je výpočet u DPP (v minulosti jsem zde popisovala),
- průměrný výdělek u DPČ i PP nelze spočítat, pokud chybí jedna z podstatných veličin, a to týdenní pracovní doba,
- u tazatelky se rozsah pracovní doby nesjednává, ačkoliv to ZP výslovně požaduje,
- hodnotu týdenní PD vyjádřit hodnotou 20,423 znamená potvrzení toho, že zaměstnavatel nerespektuje zákonnou úpravu, pokud jde o nejvýše přípustný rozsah práce,
- rozsah vykonané práce se průměruje za celou dobu, na kterou je DPČ uzavřena (nejvýše za 52 týdnů po sobě jdoucích, ale tazatelka se tento údaj ani neobtěžovala uvést),
- zaměstnanec sice může například v posuzovaném Q odpracovat více hodin, než odpovídá v průměru 20 hodinám týdně, ale
a) tato okolnost nemusí nic znamenat, protože v jiném období odpracuje méně a počet hodin se vyrovná (jedná o limit v průměru), b)
omlouvám se, uklepla jsem se
b) poněkud vyšší počet odpracovaných hodin se projeví ve vypočteném hodinovém výdělku, a to v případě, jedná-li se o odměnu měsíční (výdělek je vyšším počtem hodin rozmělněn) = nevytratí se
= nesjednat průměrnou týdenní PD je špatně, a to z několika důvodů:
- tento postup je v rozporu v právní úpravou,
- tento postup neumožňuje spočítat průměrný výdělek,
- tento postup zaměstnanci negarantuje právní jistotu, kterou judikatura upřednostňuje.
Vím, že vše, co jsem napsala, víte, ale dovolila jsem si to shrnout, jak to vidím já.
Takže závěr je takový,že prům.vydelek se spočítat nedá,že? Ovšem já ho musím uvádět na potvrzení pro UP.
Anebo - jestli tomu dobře rozumim- pokud je sjednána týdenní PD do 20 h. (i když každý zaměstnanec odpracuje jiný počet hodin),tak všem spočítám stejně,což se mi teda moc nelíbí.
Závěr je tedy takový,že jsem se odpověď nedozvěděla,i tak ale všem děkuju.
Překvapuje mě, že reagujete na můj příspěvek, který nebyl určen vám.
Svou odpovědí jste opět ukázala, že tomu vůbec, ale vůbec nerozumíte.
Limit hodin uvádíte v průměru a navíc samozřejmě všem musíte počítat stejně, i když se vám to nelíbí. Nejste tam od toho, abyste do toho vnášela lidovou tvořivost nebo své pocity, ale aplikovala účinnou právní úpravu, navíc se jedná o právní úpravu kogentní povahy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 8. 2021 21:30
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně prům. měsíčního čistého výdělku u dohody o pracovní činnosti. Máme lidi na DPČ, jde o ZMR, v dohodě je uvedeno: počet hodin - dle potřeby zaměstnavatele. To znamená, že každý měsíc je odpracováno jiné množství hodin.
Nevím si rady při vyplňování formuláře pro ÚP - prům. měsíční čistý výdělek.
Děkuji za radu!