Zdravím, pokud nemáte nějakou "neoficiální" dohodu, ale jedete ofiko a "zaměstnavatel" Vám pronajímá auto, tak jako neplátce si nemůžete DPH nijak nárokovat. Zaměstnavatel Vám buď přefakturuje fakturu vč. DPH (což je otázka, jak je postavená leasingová smlouva, ale nemyslím si, že to takto bude), nebo vezme fakturu jako náklad, z té si nárokuje, Vám vystaví fakturu na pronájem vozu - tu musí dát opět s DPH. Tak jako tak se DPH nezbavíte, zaměstnavateli tedy musíte zaplatit celou částku 12.040,-.
Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 8. 2021 10:31
Dobrý den,
poradil byste mi někdo s touto situací prosím? Mám ŽL a nejsem plátce DPH. Můj "zaměstnavatel" se kterým mám smlouvu o obchodním zastoupení a je plátcem DPH mi přefakturovává pronájem automobilu od leasingové společnosti. Pronájem auta je bez DPH 9 950,32. Pronájem platím tak že navýším svou fakturu o danou částku tedy zápočtem.
Jak mám správně navýšit fakturu? Mám ji navýšit o 9950Kč nebo navýšit vč DPH tedy na 12040Kč vč DPH.
Děkuji za radu a přeji hezký den.