Vystoupení z paušálního režimu

• (neregistrovaný)

16. 8. 2021 14:39

Dobrý den, mám dotaz ohledně vystoupení z paušálního režimu. Podnikatel, fyzická osoba, zjistil v 8/2021 že za předchozích 12 kal. měsíců překročil obrat 1 mil. Kč a stává se od 9/2021 plátcem DPH. Z tohoto důvodu se mu již nevyplatí být v paušálním režimu. Lze z něj vystoupit v průběhu roku? Děkuji za případné zkušenosti!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 8. 2021 15:11

xy (neregistrovaný)

Z tohoto důvodu se mu již nevyplatí být v paušálním režimu?? nechtěla jste spíš napsat, že nesplňuje podmínky a nemůže být v paušálním režimu? tady není co řešit.

• 16. 8. 2021 15:13

xy (neregistrovaný)

a pokud si vzpomínám, tak je povinen to do 15 dní nahlásit. no a bude danit klasicky - přiznání za celý rok, daňová evidence, účetnictví nebo výdaje paušálem.

• 17. 8. 2021 8:27

Kristýna (neregistrovaný)

Ano, nevyjádřila jsem se přesně. Již nesplňuje podmínky. Ale co jsem se dočetla na internetu, tak i tak do konce roku musí platit zálohy jako v paušálním režimu (ty se mu pak započítají jako zálohy na daň, SP a ZP). Bude tedy podávat přehledy na SP a ZP a přiznání. A ty platby v paušálním režimu si započte v přehledech jako klasické zálohy za celý rok? Nebo jen od měsíce, kdy se stal plátcem DPH? A ještě dotaz ohledně daňových přiznání - může v přiznání k dani z příjmu využívat nadále paušální výdaje procentem a přitom podávat přiznání k DPH kde uplatňuje klasické účtenky? To asi nelze, že? Moc děkuji!

• 17. 8. 2021 8:52

vladík

daň z příjmů a DPH jsou dvě rozdílné věci, takže pokud poruší podmínky paušální daně, tak vše jako daň zaplacené budou zálohy, dtto pojistné na SP a ZP, může také použít výdaje % bez ohledu na to jestli je plátce DPH nebo ne, ale pro DPH musí vést potřebnou evidenci

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).