Matky, kterým to zdravotní stav dovoluje, jsou rády, že můžou chodit do práce a vydělávat. Po MD se jim peníze za dovolenou hodí. Současně můžou požádat po skončení PPM o rodičovský příspěvek. Datumově byste se měla po skončení MD vrátit do práce. O RD byste měla požádat, aby zaměstnavatel věděl, jak dlouho chcete být doma. Můžete maximálně do 3 let věku dítěte.
Tak teď tomu moc nerozumím.Jak můžu po MD nastoupit do práce, když budu mít doma malýho špunta? Na internetu jsem našla, že o RP se žádá nejdříve dva měsíce před ukončením MD a úřad na vyřízení má 30 dní.TP mám 16.11. a mateřská mi bude končit 11.4.2022.(28.týdnů) Takže požádám o RP cca 11.2. a mělo by to vycházet, že v čas ukončím MD a přejdu na RD bez toho abych nějakou dovolenou potřebovala.Nebo to tak není. Nemám s tím moc zkušeností.Děkuji
Aha tak teď už tomu rozumím. Žádost o rodičovský příspěvek zašlu na úřad a žádost o rodičovskou dovolenou zašlu svému zaměstnavateli. Sice mám druhé dítě(před 12 lety),ale tohle jsem neřešila, protože jsem byla ve výpovědi a už po MD nebylo kde žádat o rodičovskou dovolenou.Ale je to tak, když mi skončí MD 11.4.2022, tak již mohu zaslat žádost na úřad o RP, tak zaměstnavateli, žádost i dovolenou ve stejný termín?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 8. 2021 13:58
Dobrý den,
prosím o radu. 1.10. odcházím na MD a zbývá mi ještě 7 dnů dovolené. Celkem za rok mám 20 dnů. Bude se mi dovolená krátit při odchodu na MD? Pokud ne, musím si vše vybrat nebo mi jí může zaměstnavatel proplatit?
Děkuji