Úplně první kontrola - účet 343 DPH Vám sedí na DPH?
Pokud ano, mělo by se jednat opravdu jenom o nějakou nedomyšlenost.
Ř. 26 je součástí tržeb, takže pokud máte faktury v tomto režimu, určitě je máte v tržbách.
Co je to DDOP nevím - daňový doklad k přijaté platbě?
Pokud Vám vstupuje tato záloha do ř. 26, pak připočítáte také.
Pak můžete mít např. pozdějc vystavené dobropisy,
které máte mínusem v tržbách v daném měsíci,
ale datum odvodu (resp. nároku na vrácení) je následující měsíc po doručení.
Zkontrolujte také všechny 38x, jestli nemáte vytvořené nějaké dohady do výnosů v daném měsíci.
Zkontrolujte ještě znova účet přijatých záloh - co z toho je v DPH tento měsíc + a co - a co se vůbec DPH netýká.
Zkontrolujte, jestli jste nefakturovali něco dalšího mimo DPH (např. vratné obaly).
Já to většinou dělám tak, že si vyjedu knihu faktur + pokladní tržby + ostatní příjmy.
A kontrouji po sazbách. Tj. tyto doklady mají v součtu DPH, které mám na účtu DPH.
A pak pitvám podle sazeb.
Hodně štěstí.
Dobrý den, moc děkuji za reakci, ano hlavní knihy mi sedí na DPH.
Ano DDOP - daňový doklad k přijaté platbě. Tzn. v základu daně budou faktury v režimu OSS i DDOP v režimu OSS a výnosy o tyto DDOP musím upravit.
Později vystavené dobropisy nemáme, z 38X pouze 384 a to mám započítané.
Zálohy jsem projížděla několikrát, to jsem si jistá, že mám dobře, mimo DPH nemáme nic.
Zkuste si vyseparovat:
fa s kódem plnění, které jdou do řádků 20 a 21 zvlášť (tam by nemělo být nic mimo účtování 6xx - souhlasí?)
fa s běžným plněním, které jdo do ř. 1 a 2, předpokládám, že ř. 2 je přehledný a budete hledat v ř. 1.
Zkuste zkontrolovat kompletně hlavní knihu - předvahu - zůstatky na účtech, jestli není někde něco, co by nemělo být. 311 sedí?
Dobrý den,
ř. 20 a 21 sedí na tržby, ř. 2 sedí, ř. 1 zkontroluji o víkendu, je tam toho šíleně (firma provozuje eshop, strašně moc faktur, faktur s odpočtem DPH na základě daňových dokladů a přijaté platbě a strašně moc samotných DDOP.
311, 324, 321, 384 všechno mi sedí
Děkuji, že jste znovu odepsala.
Mohla bych se zeptat ještě na jinou otázku? Vývoz (Švýcarsko) je možné osvobodit jen, pokud máme papíry o proclení. To nemáme, poslali jsme zboží přes zásilkovnu. Tudíž máme DPH na ř.1 jako klasické tuzemské plnění. Zásilkovna poslala fakturu za doručení zásilky bez DPH jako službu spojenou s vývozem, tedy osvobozenou. Je to tak správně?
Moc děkuji!
Druhá polovina odstavce Celní prohlášení elektronicky - odkaz níže:
uvádějí, že za jiné důkazní prostředky vývozu do 1000 EUR je možné považovat
doklad o zaplacení přepravní služby, to je možná důvod,
proč Vám zásilkovna nedává doklad o vývozu.
Ověřte si správnost uvedeného a pak možná budete uvádět na řádku 22 :-)
https://www.epravo.cz/top/clanky/vyvoz-zbozi-z-pohledu-dph-108379.html
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
25. 8. 2021 1:19
Dobrý večer, vlastně už den,
prosím o radu, kontroluji si základ daně (ř. 1+2+20+21=3 199 492,43) na tržby (3 050 096,97) a prostě netuším, kde mám rozdíl. Mám vyčísleny faktury s odpočtem DPH, které jsou výnosem, ale nejsou ZD (107 105,37), mám vyčíslené DDOP, které jsou ZD, ale ne výnosem (258 266,25), rozpuštění účtu 384 do vynosů, není ZD (17 040,58), mám vyčíslenou refakturaci (70841,39), která je ZD, ale není výnosem, dále mám manko (16 644,46), faktura s částečným odpočtem DDOP (výnos 13 200, odpočet DDOP 6 000), nulové faktury s odpočtem DDOP, není výnos (531,4)
Na ř. 26 zasílání zboží - mě už to nemyslí, jde ta hodnota do základu daně a vystavené DDOP v tomto režimu započítat do DDOP?
Předem děkuji za nakopnutí, už jsem zoufalá.