Rodičovský příspěvek přes vyměřovací základ otce

• (neregistrovaný)

30. 8. 2021 18:00

Dobrý den,
    moc prosím o radu.
    Matka dítěte je OSVČ. Narodilo se jí dítě v 3/2021. Aby mohla čerpat RP méně než do 4 let, má doložit příjmy otce dítěte, který je zaměstnanec. Já, jako účetní, mu mám vyplnit Přílohu k žádosti o dávku. A prosím o radu - o dávku PPM nebo vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství? Vypíšu 12 po sobě jdoucích měsíců od 3/2020 do 2/2021 vypíšu vyměřovací základy a vyloučené dny.
    A měla bych odeslat elektronicky nebo jí mám vyplněnou přílohu předat a ona ji odnese na OSSZ?
    Omlouvám se, ale ještě jsem toto neměla...a děkuji za každou radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 8. 2021 21:14

Aion (neregistrovaný)

Tak má se jednat o rodičovský příspěvek, PPM nebo vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství? Aby jí náležel vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství, musela by konat práci, resp. musela by být převedena na jinou práci, než s ní byla sjednána v PS a při jejímž výkonu by dosahovala nižšího výdělku než před svým převedením.

• 31. 8. 2021 12:47

Kara1 (neregistrovaný)

Vystavíte přílohu úplně stejnou, jakou děláte např. k PPM nebo nemocenským dávkám, rozhodné období je 12 měsíců před měsícem narození dítěte (nebo od jeho nástupu do zaměstnání do měsíce před měsícem narození dítěte, pokud je v tomto zaměstnání méně než 12 měsíců). Čili v uvedeném případě (dítě se narodilo v 3/2021) bude RO 3/2020 až 2/2021.
      Je úplně jedno, co tam zvolíte, zda jde o přílohu k PPM nebo k otcovské apod. (protože možnost, že jde o přílohu k určení RP tam není). Jde o to rozhodné období a vyčíslené výdělky a vyloučené dny v něm. Neposíláte elektronicky, vytisknete, potvrdíte a dáte mu to do ruky. S tímto on nebo matka půjde na sociálku, kde vypočítají denní průměr a na základě toho pak na ÚP, na oddělení dávek státní sociálky podpory, kde si požádá o RP, rozhodne o možné měsíční výši RP.

• 31. 8. 2021 14:26

Kara1 (neregistrovaný)

Rádo se stalo. I Vám hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).