Příběh se má tak, že mzdová účetní si nevyžádala rozhodnutí o DPN (možná vyžádala, ale nebylo jí vyhověno) a spoléhala se na informace od zaměstnavatele, které byly chybné a mzdy takto zpracovala. Tak proto píši zamlčel (schválně,oymlem, z nevědomosti) doklad o ukončení a vzniku DPN účtárna údajně obdržela až v květnu. Já na to taky hledím úplně poprvé. Osobně bych bez tohoto dokumentu nikdy mzdu nezpracovala. Ale já bych to měla nyní vyřešit. :(
Píšete: Vzniklo to prý tím, že zaměstnavatel zamlčel skutečnosti rozhodné pro výpočet náhrady. Tedy bylo zaúčtováno jako dvě samostatné události. Tomu rozumím.
Já tomu teda na rozdíl od vás nerozumím. Pokud by to byly 2 samostatné události, tak stejně v případě, že na sebe bezprostředně navazují, tak se berou jako jedna nemoc. Neexistuje žáden případ (z platné legislativy), že by se náhrada za nemoc vyplácela za více než 14 dní. Jednoznačně chyba mzdové účetní. Zaměstnanec neprávem obdržel náhradu, která mu nenáležela. Osobně bych mu ji stáhla z výplaty.
Náhrada mzdy za dobu PN není uvedena mezi srážkami, které by zaměstnavatel mohl provést bez dohody se zaměstnancem, tudíž bez dohody s ním nelze (§ 147 ZP). Pokud neměl nárok, jedná se o BO, ohledně kterého je třeba postupovat jako v jiných případech (výzva, prokázat, že nepřijal v dobré víře apod.).
paní Jasná, napsala jsem že "tomu rozumím" že někdo může udělat takovou chybu. a naprosto s Vámi souhlasím. Taková legoslativa neexistuje.
Jednalo se o jednu DPN s jedním číslem od - do nenavazující v trvání 25 dní. Ověřovala jsem na jsem SSZ.
Jsou zaúčtovány dvě nemoci. První 2.2.-5.2. 4 dny náhrada, mezi těmito dvěma nemocemi jsou dva dny So a NE bez nemoci, poté zaúčtována opět nemoc 8.2. -14.2. v tom 14 dnů náhrada, vyplacena náhrada celkem 112 hodin 14 pracovních dnů za jednu nemoc při pravidelném osmihodinovém úvazku, což je nesmysl.
Bývalý zaměstnanec částku musí vrátit, jedná se o několik tisíc. Řeším s bývalou mzdovu účtárnou kdo opraví mzdu i vyloučené doby, jestli nebo oni nebo já a zaměstnavatel se musí dohodnout s bývalým zaměstnancem na uznání pohledávky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 9. 2021 17:11
Dobrý dne, moc prosím o názor,
převzala jsem nyní mzdy od jiného zpracovatele a u jednoho zaměstnance jsem kontrolou zjistila letos zaúčtovanou náhradu mzdy v rozsahu 18 kalendářních dnů /14 pracovních. Od 15. dne zaměstnanci náleželo nemocenské a za 4 dny (od 15. do 18.dne DPN) obdržel zaměstnanec jak náhradu tak i nemocenské dávky. Vzniklo to prý tím, že zaměstnavatel zamlčel skutečnosti rozhodné pro výpočet náhrady. Tedy bylo zaúčtováno jako dvě samostatné události. Tomu rozumím.
Zaměstnanci nyní končí PP a přeplacenou náhradu, která nebyla zaúčtována jako zdanitelný příjmem (logicky, neboť to ta mzdová složka neumožňuje), pravděpodobně nebude chtít vrátit. Jaké jiné by to mohlo mít dopady, než způsobená škoda zaměstnavateli? Nezdaněný příjem v peněžence zaměstnance je v pořádku? Domnívám se, že by měl zaměstnanec tento příjem za rok 2021 přiznat a zdanit. Myslím si to dobře?
Předem moc děkuju za názor.
Radka