Děkuji Vám za Váš názor, také si tak myslím a nevím, jak to udělat, když chce zákazník zúčtovat s jednotlivými dodávkami když už mám daňový doklad k přijaté platbě za budoucí dodávky. Kdyby, prosím, někoho napadlo nějaké elegantní řešení, tak prosím, ještě o příklad jak vypořádat i případně, kdyby byly dodávky v následujícím měsíci než byl vystaven daňový doklad k přijaté platbě za bud. dodávky PHM.
Prostě "ukrojíte" ze zálohy příslušnou částku odpovídající dané dílčí dodávce. Záloha bude odečtena vč. DPH dle daňového dokladu. Jen pozor, že tohle sw možná nezvládne kontrolovat automaticky a tak budete muset vždy sama zkontrolovat, jestli je záloha uplatněna nakonec celá a základ, DPH i celková suma ve správné výši (pozor na automatické zaokrouhlování).
Ano, to je mi jasné, když má ještě doplácet, ale cena byla dopředu za dodávky uhrazena celá tzn, že již odběratel nebude nic doplácet, jen dodáme v pěti termínech PHM po 200 lt. Mám tedy vždy na 200 lt udělat znovu fakturu-daňový doklad, kde bude opět 0 k zaplacení a odečteno poměrem z již jednou vystavené faktury k přijaté záloze, jeví se mi jako blbost???
Jám to mám ve výnosech přeci při daňovém dokladu k přijaté záloze účtuji 311/604. Níže uvádím na účtování:
vystavená zálohová fa. 1000 lt neúčtuje se
peníze přijaté na účet 10.9.21 50 000,- za dodávku 1000 lt 221/324
vystavená faktura na přijatou celkovou dodávku DUZP 10.9.21 na 1000 lt
311/324 - 50 000,-
311/604.343 -41 322,31+8677,69 DPH = 50 000,- Kč
Mám tudíž zúčtovanou zálohu i ve výnosech. Nevím, jak mám zúčtovat již vystavený daňový doklad na celkovou částku se skutečnými dodávkami, jak chce odběratel. Již nemusí nic doplácet?! Díky za pomoc, už nemůžu nic vymyslet....
Dobrý den, běžně se daňový doklad k přijaté záloze neúčtuje do výnosů. D.d. k záloze je pouze doklad, kterým naplňujete zákon o DPH (odvod DPH u plateb před uskutečněním dodání zboží)= dodavatel DPH odvádí a odběratel má nárok na odpočet DPH.
Jakmile dodáte zboží, vystavujete daňový doklad za dodání zboží a odečtete d.d. k přijaté záloze. Teprve na tomto dokladu účtujete o výnosech z prodaného zboží. Může vám vzniknout nedoplatek, přeplatek zálohy nebo je záloha rovna plnění. Pokud je záloha rovna plnění, pak některé firmy již daňový doklad z hlediska DPH nevystavují, ale jak- kdy- a na základě čeho účtují o výnosech nevím. Já vystavuji konečnou fakturu vždy.
Pokud dojde v jednom měsíci k úhradě zálohy a i k jejím zúčtování, tak někteří zase nevystavují d.d. k záloze, ale o DPH účtují v plné výši až na konečné faktuře.
Takže nezbývá nic jiného, než prozkoumat, jak to nejlépe umí a zálohy hlídá váš SW a případně jak to vyhovuje Vám.
Děkuji Všem za pomoc a radu, mohla by mi ještě T. poradit, kde bych našla oporu v zákonů, že jsem takto povinná postupovat. Do nákladů si vnitropodnikove může odběratel zauctovat PHM s dodávkami dle stacecich listku ze 153 má 501. Přijde mi to zbytečně navíc vystavovat další fakturu, Účetní SW nemám nijak nastavený, dělám sama.
Přesně teď nevím, jakou oporu a v jakém zákoně myslíte.
Ptáte se snad proč d.d. k přijaté záloze nelze účtovat do výnosů? Podle mne přijetím zálohy na dodání zboží nedochází k výnosům. K výnosům dochází až při prodeji zboží .... výnosy a náklady řeší zákon o účetnictví a vyhláška, zákon o dani z příjmů řeší daňovou uznatelnost těchto výnosů a nákladů a zákon o DPH pojednává o okamžiku odpočtu či povinnosti přiznat DPH.
No a d.d. k záloze nám to všechno dost komplikuje, takže většina z nás hledá, jak to dělat jednoduše a přehledně. Pokud ovšem přijdete na způsob, jak to udělat ve vztahu ke všem zákonům správně, tak máte vyhráno. Já pracuji s vícero SW a každý to dělá jinak.
A k tomu vnitropodnikovému účetnictví ...... to přeci děláte kvůli zákonu o účetnictví a dani z příjmu a ne s ohledem n a DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 9. 2021 11:48
Dobrý den,
prosím Vás o radu, jak mám postupovat. Zákazník nám zaplatí předem za dodávku 1000 lt PHM, na kterou vystavím zálohovou fakturu. Dnem připsání platby na účet vystavím daňový doklad k přijaté platbě za 1000 lt PHM. Dodávky PHM pak budou následovat v dalších dnech 5 x po 200 lt PHM. Musím ještě nějak vystavovat doklady na zúčtování záloh a konečných ´dodávek PHM, i když už mám vystavený daňový doklad? Dotaz zní asi stupidně, ale zákazník mne takto tlačí k vyúčtování jednotlivých dodávek. Díky předem za reakce a připomínky