Tak já si myslím, že pořád platí, že podmínky pracovní cesty určuje zaměstnavatel před vysláním zaměstnance, nikoliv že zaměstnanec po jejím ukončení přinese nějaké účtenky, například za stravu. Zajistil to stravování zaměstnavatel? ZP používá dikci "stravování bylo poskytnuto" - kdo ho tedy poskytl?
Moc děkuji za radu. Chápu, že pokud je zaměstnanci bezplatně poskytnuto jídlo (snídaně, oběd, večeře), krátí se stravné podle počtu jídel. Ale pořád nerozumím tomu, kde to jídlo je účtováno. Musí to být součástí faktury za školení nebo součástí dokladu za ubytování, které zaměstnanec třeba zaplatí na místě? Pokud si tam koupí výše uvedený balíček a my doklad odmítneme a vyplatíme stravné v plné výši, je to v pořádku?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 9. 2021 10:01
Dobrý den,
moc prosím, jestli mi někdo můžete poradit. Pokud jede zaměstnanec na 3 dny na školení, účastnický poplatek včetně ubytování nám firma vyfakturovala. Zaměstnanec si přinesl jízdenky a účtenku za stravu - na dokladu je uvedeno "Balíček 1x500Kč". Mělo by se jednat o snídani, oběd a večeři. Na cesťáku si uplatní jízdné, ale u stravného jsem trochu mimo.
Díky za pomoc.