Vysvětlíte mi stravné prosím?

• (neregistrovaný)

20. 9. 2021 10:01

Dobrý den,
    moc prosím, jestli mi někdo můžete poradit. Pokud jede zaměstnanec na 3 dny na školení, účastnický poplatek včetně ubytování nám firma vyfakturovala. Zaměstnanec si přinesl jízdenky a účtenku za stravu - na dokladu je uvedeno "Balíček 1x500Kč". Mělo by se jednat o snídani, oběd a večeři. Na cesťáku si uplatní jízdné, ale u stravného jsem trochu mimo.

Díky za pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 9. 2021 13:28

Michaela S. (neregistrovaný)

Pokud budete platit stravu (balíček), tak pak zaměstnanci snížíte stravné podle § 163 odst. 2.
      Pokud doklad za stravu proplácet nebudete, nebudete snižovat stravné, ale poskytnete ho v plné výši.

• 20. 9. 2021 18:53

Líba (neregistrovaný)

Aha, takže to není tak, že strava musí být součástí faktury za školení? Zaměstnanec může stravu zaplatit přímo na místě, dostane to proplacené a ještě má nárok na krácené stravné?

• 20. 9. 2021 19:13

Aion (neregistrovaný)

Tak já si myslím, že pořád platí, že podmínky pracovní cesty určuje zaměstnavatel před vysláním zaměstnance, nikoliv že zaměstnanec po jejím ukončení přinese nějaké účtenky, například za stravu. Zajistil to stravování zaměstnavatel? ZP používá dikci "stravování bylo poskytnuto" - kdo ho tedy poskytl?

• 20. 9. 2021 20:20

PT (neregistrovaný)

pokud je ubytování se snídaní - i to už znamená zkrátit stravné o 1 jídlo. Pokud ten balíček 500 Kč proplatíte celý, smíte si dát do nákladů pouze část, která by odpovídala stravnému. A u zaměstnance to evidovat zvlášť, protože pro něj se to stává mimomzdovým příjmem.

• 21. 9. 2021 18:15

Líba (neregistrovaný)

Moc děkuji za radu. Chápu, že pokud je zaměstnanci bezplatně poskytnuto jídlo (snídaně, oběd, večeře), krátí se stravné podle počtu jídel. Ale pořád nerozumím tomu, kde to jídlo je účtováno. Musí to být součástí faktury za školení nebo součástí dokladu za ubytování, které zaměstnanec třeba zaplatí na místě? Pokud si tam koupí výše uvedený balíček a my doklad odmítneme a vyplatíme stravné v plné výši, je to v pořádku?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).