Dobrý den,
při přechodu z paušálních výdajů na daňovou evidenci měla být provedena úprava základu daně v posledním zdaňovacím období, kdy byly uplatněny paušální výdaje, a to o právě o hodnotu zásob. Pokud tak bylo učiněno, pak by měly být zásoby vedeny v daňové evidenci, je tedy nutno jejich hodnotu "odúčtovat" do nákladů, a zisk z prodeje jako rozdíl mezi prodejní a historickou pořizovací cenou bude součástí základu daně dle § 7 ZDP.
Alena K.
Podle ust. § 23 odst. 8 písm. b) 3. zák. . č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů se základ daně NEupravuje
o nespotřebovávej zásoby:
. v případech, kdy poplatník uplatňuje výdaje podle § 7 odst. 7 nebo podle § 9 odst. 4, o hodnotu pohledávek, které by při úhradě byly zdanitelným příjmem [s výjimkou pohledávek uvedených v § 24 odst. 2 písm. y)].
Ano, máte pravdu, nedávalo by to smysl, protože při paušálu se zdaňuje příjem až v okamžiku přijetí platby, ale Vy jste vlastně za to zboží dřív nic nedostala. Podle mě je ale stejně nutno zdanit jen zisk z prodeje, protože zásoby máte asi v evidenci, měla byste tedy zohlednit v nákladech jejich úbytek. Alena K.
Tady je odborně zodpovězený dotaz:
Následky přechodu z paušálních výdajů na skutečné výdaje jsou popsány v ustanovení § 23 ost. 8 písm. b) bod 3 ZDP. Toto ustanovení nenařizuje v případě změny způsobu uplatnění výdajů zvýšit základ daně o zůstatek zásob. Příjem ze zásob prodaných v dalším zdaňovacím období v souvislosti s realizací ekonomické činnosti, se stane součástí základu daně podle § 7 ZDP. Výdaj na pořízení zásob byl realizován v době, kdy poplatník vedl paušální výdaje, není tedy možné tento výdaj jakkoliv uplatnit duplicitně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 9. 2021 22:33
Dobrý den,
prosím o radu zkušených účetní. V současné době vedu daňovou evidenci, z doby kdy jsem uplatňovala výdaje paušálem mně zůstalo zboží v pořizovací ceně 80 tis. Kč, které jsem nyní prodala za 100 tis. Kč. Jaká částka je zdanitelným příjmem a výdajem, podle kterého § ZDP, kde uvést V DP?