Děkuji. Takto by to chtěl on . Mít stejný počet směn jako ostatní, a to nad by byl přesčas s 0 příplatkem. Jenže v tomhle případě nevím, teď jsem se do toho tady strašně zamotala a nevím si rady.
Zkouším si to teď na příkladu za září, abych tomu pak rozuměla. Ostatní měli naplánováno 16směn, tj. u něj by to bylo 16*6=96h
+ 16*5h přesčas = 80h. Celkem by tedy odpracoval jako ostatní 176h
Jak to bude ale se mzdou. Standardní mzda při úvazku 37,5h je 27000Kč. Tj. on by měl za 30h úvazek 21600Kč mít. Kolik by tedy byla jeho ZM za odpracovaných 96h a jeho přesčasová mzda za 80h přesčas. Strašně jsem se do toho teď zamotala.. A taky vůbec nevím, jak by byl nárok na dovolenou. Tj. brala bych to (4,4týdne * 30h úvazek/52týdnů)*52= 132h, čerpalo by se po 6 hodinách?
Nechci udělat něco špatně. Pokud by měl mít úvazek jak píše Líba tj. naplánováno o ¼ méně. Byl by to úvazek 28,125. Tj. např. by se mu naplánovalo 132hodin v září. Beru to jen hypoteticky na příkladu září. A zbytek 44h by byl ten přesčas. ZM by byla 20250Kč za odpracovaných 132h a za těch přesčasových 44h by to bylo 6750Kč? Pokud chápu správně .
Ten první způsob mi vůbec nevychází. Omlouvám se, ale zamotala jsem se do toho a nevím si rady. Nechci udělat nějakou chybu, jsem nováček, Snažila jsem se zjistit něco bližšího, ale nevyčetla jsem to. Moc se omlouvám, ale chtěla bych jim sdělit, takhle to jde a takhle ne. Děkuji.
Pro tazatelku:
Nemusíte být zamotaná, dokonce v jednom příspěvku 3x.
Pro odměňování případné práce přesčas musíte znát tyto informace:
- kolik u zaměstnavatele činí stanovená týdenní PD,
- v jakém rozsahu byla se zaměstnancem sjednána kratší PD,
- kolik týdnů činí vyrovnávací období,
- kolik hodin zaměstnanec s kratší PD v rámci VO odpracoval.
PO uplynutí VO porovnáte, kolik hodin odpracoval a kolik odpracoval měl (kratší PD * počet týdnů VO).
Vzhledem k tomu, že u zaměstnanců s kratší PD je práce přesčas až práce nad stanovenou týdenní PD, musíte ještě spočítat, kolik hodin musí odpracovat zaměstnanec konající práci nad stanovenou týdenní PD a tento výsledek porovnat s tím, kolik zaměstnanec s kratší PD odpracoval. Odpracoval-li více, než má odpracovat zaměstnanec na stanovenou týdenní PD, jedná se o práci přesčas, kterou po uplynutí VO odměníte. Dříve ne, protože PD rozvržená nerovnoměrně je založena na tom, kolik zaměstnanec odpracuje během VO v průměru.
Pokud jde o samotnou práci přesčas, tam je to u těchto zaměstnanců trochu složitější - nemohu ji nařídit, a zda se jednalo o práci přesčas, poznám až po uplynutí VO. Řešením je, aby zaměstnavatel průběžně u těchto zaměstnanců sledoval, kolik týdně odpracovali. Vzhledem k tomu, že zastávám názor, že tzv. hodiny do úvazku (doplňkové hodiny) zaměstnavatel může zaměstnanci nařídit, doporučuji , aby počet hodin se příliš neodchyloval od stanovené týdenní PD.
Dobrý den, Aion,
Děkuji za informaci, takto jsem si to myslela.
Stanovená týdenní PD je 37,5h, kratší PD je prý jedno, ale aby byla kratší než stanovený PD . VO činí 26 týdnů. Zaměstnanec si představuje, že mu v daném měsíci bude zaplacena základní mzda za jeho naplánované směny plus i to co udělá navíc oproti jeho naplánovaných směnám tj. to co vlastně dělají ostatní na normální směny.
Tj. např. kdyby mu bylo naplánováno o ¼ směn méně, jak bylo výše napsáno. On by ale odpracoval všechny směny jako ostatní. Jak mu proplatím ty zbylé směny. Tj. bylo by jeho úvazek ¾ tj. z 37,5 by to bylo 28,125h . Při těch 28,125 úvazku by byla jeho Měsíční mzda 20250Kč. Jak mu to ale proplatím? Zaplatím mu 20250Kč (což je měsíční mzda při úvazku 28,125 např. v září to bylo 132hod) on ale odpracuje více tj. jako ti ostatní např. 176h, tj. těch zbylých 44h jako 6750Kč ((20250/132)*44)). On to nechce až na konci VO, jelikož je VO dlouhé.
Kdyby byl úvazek 30h – mzda měsíční by byla 21600Kč. Zaplatím 21600Kč za 140,8hodin? Tj. těch zbylých 35,2h jako 5340Kč?
Bohužel tomu nerozumím, snažím se to pochopit.
Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
1. 10. 2021 11:00
Dobrý den, prosím moc o radu. Máme zaměstnance pracujícího na 6h denně , rovnoměrně rozvržená pracovní doba. Na smlouvě má uvedený úvazek 30h týdně. Většinou ale odpracuje těch 8 hodin denně. Samozřejmě je mu vše řádně proplaceno.
Nyní ale po domluvě s vedoucím chce přejít do nepřetržitého provozu tj. pracovat v nerovnoměrně rozvrženém pracovním týdnu. Opět chce ale mít na smlouvě uveden kratší úvazek. Ostatní zaměstnanci pracují 11h směny v předem daném turnusu, na konci se jim spočítají přesčasy ve vyrovnávacím období. On počítá s tím, že většinou opět odpracuje taky těch 11h, ale na smlouvě chce mít kratší úvazek kvůli lékaři.
Je toto vůbec možné? Prosím mohli byste mi poradit? Děkuji.