Tak to jsme na tom stejně. Taky jsem vždy posuzovala celý měsíc, což je špatně, musí se posuzovat každý týden zvlášť. Pokud máte ve firmě stanovenou pracovní dobu 40 hod./týdně, pak do 40 hod./týdně jsou hodiny do úvazku bez nároku na přesčasový příplatek a až bude v týdnu odpracovaných více než 40 hod, , tak teprve hodiny nad 40 hodin budou přesčasem s přesčasovým příplatkem.
Ne, špatně to chápete. Pokud odpracuje v jednom týdnu 10 hodin, zaplatíte klasicky 8 hodin + 2 hodiny do úvazku. Až kdyby měl v týdnu odpracovaných více než 40 hodin, pak by vznikl přesčas. Příklad: v týdnu odpracuje 42 hodin. Zaplatíte 8 hodin + 32 hodin do úvazku + 2 přesčas. A tak posuzujete každý týden zvlášť, samostatně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 10. 2021 8:20
Máme zaměstnance, který pracuje i po odchodu do důchodu ale jenom jeden den v týdnu (středa) na 8 hodin. Takto má dodatek k prac.smlouvě. Ve skutečnosti dělá tak, jak se mu to nám i jemu hodí ale vždy za měsíc má hodiny odpracované. Za září to bylo 40. Některý měsíc má třeba o 20 hodin více. Do této doby jsem mu je v tomto případě normálně zaplatila s tím, že se o přesčas nejedná. Jak to je teď? Z hrůzou jsem se dočetla, že bych měla hodnotit každý týden zvlášť? V září mi například dělal až 17. (pátek), potom 20., 22., 23. (pondělí, středa, pátek), 27., 30. (pondělí, čtvrtek) dohromady jak jsem psala 40 hodin.
Jak to tedy mám počítat? Děkuji moc za vaše názory