Právní pomoc ve věcí zločin proti lidskosti kde zaměstnavatel a účetn

• (neregistrovaný)

4. 10. 2021 23:56

Dobrý den, mám takový problém, zaměstnavatel mě zaměstnál bez vstupní lékařské prohlídky,, neposkytl OOPP ani ochranne pracovní pomůcky, nezajistil BOZP a Po, v prvotní pracovním pohovoru zamlcel že pracovní pozice dělnik na pile a katru je vysoce ryzikova práce která měla být zařazena v rizikovém prostředí a nejvyšší kategorizaci možného ohrožení zdraví nepříznivými vlivy psychické a fyzické zátěže a práce v hluku a z vibračním nářadím, tento závažný problém majitel pily zamlcel aby nemusel platit rizikové příplatky dle nařízení vlády atd. Majitel pily měl povinnost před zapocatim výroby nahlásit na KHS že pracoviště pila a katru zařadil do rizikové kategorie z nejvyšší kategorizaci, což rovněž neučinil, a státní správy Inspekce práce a KHS se tímto závažným problémem vůbec nezabývali ani příčinu vzniku újmy na zdraví v souvislosti porušení právních norem BOZP, kde mi v této souvislosti vznikla újma na zdraví neboť zaměstnavatel mě pod psychickým nátlakem nutil pracovat každý den včetně všech víkendu v rozsahu 10 až 11 hodin bez nároku na odpočinek na jídlo a bezpečnostní přestávky, "z intenzivní práce bez odpočinku mi vznikla újma na zdraví, pro kterou jsem byl od 02.05. 2016 až do 16.08 2017 DPN a následně v této souvislosti uznán trvale invalidní, hygienickym šetřením byli namereny nadlimitní hodnoty svalové zátěže poškození zdraví za které nese trestní odpovědnost zamestnavatel, státní správa Inspekce práce a KHS měli oznamovací povinnost ohlásit PČR to že byl spáchán trestný čin, tohle nikdo neučinil, Inspektor práce a KHS Prachatice zneužili právo ve prospěch zaměstnavatele který od prvopoceti neměl čistý úmysl řádně zaměstnat zaměstnance 2 měsíce jsem pracoval z kolegou na fakticky pracovní poměr který měl být započítan do následující pracovní smlouvy kde měli být uvedeny ostatní důležité věci jako je pracovní pozice dělník na pile a katru zařazena do rizikové kategorie za které měl povinnost vyplácet rizikové příplatky dle nařízení vlády, účetní okradla st

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 10. 2021 8:23

Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

Pro uvedení přesné odpovědi by bylo nutné znát i názor "z druhé strany". Avšak, již z toho, co uvádíte vy, je zřejmé, že se minimálně v některých věcech mýlíte.

Výkon rizikové práce neznamená, že máte nárok na tzv. rizikový příplatek, lépe řečeno na příplatek ve ztíženém pracovním prostředí. Jedná se o dvě samostatné oblasti, které nelze směšovat.

Pokud vám zaměstnavatel nezajistil vstupní pracovnělékařskou prohlídku, neposkytl potřebné OOPP, tak je to jistě chyba. Nevím, podle čeho usuzujete, že práce na pile a katru by měla být zařazena v nejvyšší kategorii psychické a fyzické zátěže?

Váš problém je nutné řešit na místě, aby bylo možné znát veškeré okolnosti.

• 5. 10. 2021 12:16

Aion (neregistrovaný)

Jste mě tím názvem příspěvku vylekal - už jsem si myslela, že jde o genocidium, vraždu, apartheid či něco podobného. Takže nevím, jaký trestný čin měl být podle vás spáchán, tudíž zda platila oznamovací povinnost. V každém případě jste oznámení na podezření ze spáchání trestného činu mohl podat vy jako "poškozený".
      Z tzv. faktického pracovního poměru má zaměstnanec tatáž práva a povinnosti jako v pracovním poměru uzavřeném po právu, a to s jediným rozdílem, že tento faktický PP končí fakticky (co nebylo založeno po právo, nemůže být platně ani neplatně právně rozvázáno). Takže pokud tam už nechcete být, oznamte to zaměstnavateli a už nechoďte. Dejte ale pozor, zda se nejednalo o pracovní poměr založený ústně, tento PP může být rozvázán pouze způsoby zakotvenými v zákoníku práce. Faktický PP a PP založený ústně bývají často zaměňovány. Jinak jste odpověď dostal, takže je to na vás.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).