Hlavní navigace

Comgate a DUZP u daňových dokladů o přijaté platbě

  • 14. 10. 2021 12:55

    Dobrý den,

    prosím znovu o radu, pořád nevím, jak s tím naložit. Účtuji firmu, která má eshopy, hodně záloh je hrazeno přes platební bránu Comgate - tzn. zákazník zaplatí např. 29.9., Comgate dostane platbu 30.9., ale nám platba dorazí až 3.10., daňový doklad k přijaté záloze by měl mít DUZP 30.9., dostat se do DPH v září? Tzn. na comgate výpisu je napsáno datum úhrady 30.9., ale do banky nám to chodí třeba až toho 3.10. Dosud jsme vystavovali podle toho, kdy dorazila platba nám, ale už se pár firem ozvalo, že oni zaplatili v září, tak chtějí DUZP září.

    Moc děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 10. 2021 20:32

      T. (neregistrovaný)

      Dobrý den, pokud Vám Comgate poskytuje přehled plateb, šlo by účtovat na základě něho zánik pohledávky za odběratelem (úhrada faktury) a vznik pohledávky za Comgate. Jakmile bude platba připsána na firemní B.ú., pak by zanikla pohledávka za Comgate. Mělo by být podchyceno správné datum úhrady faktury. Ale neznám Comgate, tak nevím, jaké podklady od nich dostáváte.

    • 15. 10. 2021 9:34

      PetrV

      Dobrý den,

      děkuji za názor, ale těch dokladů je tolik, že bych se z toho přeúčtování zbláznil. Na Comgate výpise je nahoře datum vystavení a pak seznam přijatých plateb dle objednávek a u každé je uvedeno datum zaplacení, např. datum vystavení, tedy datum převedení peněz na náš účet je např. 3.10., ale datum zaplacení 29.9.

      Děkuji.

    • 15. 10. 2021 13:10

      T. (neregistrovaný)

      Je celkem normální, že někde se práce zjednoduší a současně se jinde ztíží. Jako účetní se s tím setkávám často. Nicméně spousta dokladů jde do účetnictví exportovat a následně automaticky párovat. Jde jen o efektivní používání a sjednocení SW, které účetní jednotka používá. Když si s tím dá podnikatel práci na začátku, pak se mu práce skutečně zjednoduší. Nejhůře jsou na tom externí účetní podnikatelů, kteří ani neví, co je jejich povinností a mají mylný pocit, že účetní to udělá ..... vlastně ani neví, co účetní vlastně je

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).