Metoda FIFO znamená "první do skladu, první ze skladu". Tj. při prodeji se za náklady považují výdaje spojené s prvním nákupem v odpovídajícím množství.
Podle mne je to celé trochu jinak : metoda FIFO nebo vážený aritmetický průměr je definována zákonem o účetnictví 563/1991, který se ovšem týká účetních jednotek. Pokud obchodujete jako soukromá osoba nepodnikající (na obchod s BTC není třeba živnost), tak se na Vás nevztahuje.
BTC je považován dle české regulace za nehmotný majetek, jehož prodej je definován v par. 10 Zákona o daních z příjmů 586/1992. Říká, že od příjmu lze odečíst nabývací cenu věci. a náklady související s pořízením a prodejem věci, tj. poplatky.
Dle mého názoru můžete použít metodu, kterou jste popsal výše, ale silně bych doporučoval, abyste si někde na papír popsal postup, jak to budete dělat a tohoto postupu se pak v následujících letech držel.
Výše uvedené se nevztahuje na těžbu BTC, pro kterou musí být živnostenský list.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
28. 10. 2021 15:29
Když se podívam do vyhledávače ohledně danění, tak se zmiňují 2 metody danění FIFO a aritmetický průměr, ale zmíním v čem je problém.
Dejmte tomu že nakoupím Bitcoin na takzvaný HODL, neboli dlouhodobá úspora. Pak budu provozovat obchodování na burze, kdy budu dělat hodně obchodů ohledně Bitcoinu.
Metoda FIFO by po mě chtěla, abych ty obchody danil ohledně toho prvního nákupu, což je podle mě nesmysl.
Aritmetický průměr nevím jak by fungoval, navíc tu je i problém danění napříč roky. (V druhém roce se u průměru pořád bere v potaz ten první nákup nebo ne, nebo jen nákupy a prodeje v daném roce atd).
Prostě a zkrátka je v tom neskutečný chaos, a já osobně bych si představoval metodu, že se skutečne párují obchody spolu.
Např tři nákupy A, B, C pak třeba tři nebo 2 prodeje v pořadí B, A, C, logicky pak daním zisk prodej B vs nákup B atd. Tato metoda je kriticky důležítá pro obchdování na burze.
Američani to nazývají Spec ID viz odkaz zde https://koinly.io/blog/calculating-crypto-taxes/
Je to možné takhle danit i v ČR? Nebo FIFO či průměr, ale tak, že zohledňuje jen operace na burze nebo účtě.
Např na burze dělám jen trading, tak se vypočítá zisk z tamních operací a ignoruje se starší nákup jinde atd.