V textu, který jste napsal, je řada nesrovnalostí. Zmiňujete smlouvu o dílo, což je kontrakt, který zakládá právní vztah uzavíraný v režimu občanského zákoníku a jeho obsahem je zhotovení určitého díla. Na toto označení pak navazuje výzva objednatele k fakturaci.
Oproti tomu zmiňujete výkon určité pozice, chození do práce, plat (správně by byla mzda), což by svědčilo o tom, že se má jednat o vztah pracovněprávní uzavíraný podle zákoníku práce. Za nedodržení písemné formy se zaměstnavatel vystavuje riziku pokuty až 10 milionů, ale dovozuji, že dotyčný se chová jako objednatel, nikoliv zaměstnavatel.
Nenapsal jste žádné podrobnosti, takže odpověď může být pouze obecná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 10. 2021 11:17
Dobrý den,
Mám dotaz, tento měsíc jsem byl osloven nejmenovaným pánem co si založil jednu firmu, bylo mi slíbeno že budu vykonávat určitou pozici a dostanu smlouvu o dílo na tuto pozici s platem 40 tisíc korun.
Pořád jsem si o smlouvu říkal ale nedostal jsem jí. Tak v dobré víře jsem pracoval dál.
Smlouvu mi dotyčný vystavil teprve včera ale na naprosto jinou pozici a o polovinu nižší plat tj. 20 tisíc korun.
Byl jsem tento týden v karanténě a nemohl jsem docházet do práce a vykonával jsem vše telefonicky.
Nakonec mi řekl ať si vystavím fakturu do 22.10 a odnesu mu výkaz za práci.
Jak se mám prosím proti tomuto bránit popřípadě kde to nahlásit abych nebyl takto sprostě podveden?
Děkuji