Dobrý den, já tedy nevím, já jsem včera četla v Podnikateli, že cituji:
"Prominutí daně z přidané hodnoty se však vztahuje na ty osoby, které si nemohou nárokovat odpočet daně z dodané elektřiny nebo plynu. Typicky se jedná tedy hlavně o domácnosti. Prominutí daně se však projeví i u malých podnikatelů, kteří nejsou plátci DPH, nebo u neziskových organizací, škol a dalších subjektů, které si neuplatňují nárok na odpočet daně."
Takže já jsem pochopila, že se to klasicky spol. s.r.o., jako jste zřejmě Vy i my, netýká... Já už vážně nevím a upřímně jsem z toho nešťastná.. Máme totiž stejný problém...
Prominutí daně se týká všech, jenže u plátců se v podstatě nijak neprojeví, protože cena energie (příp. záloha) zůstane stejná. U plátců se projeví jen jako vyšší základ zálohy.
K dotazu paní Marie K.: Ano, záloha dle platebního kalendáře bude, jak píšete (12 100 + 0 %). U přijaté zálohy záleží na tom, jak byla domluva, zda 1 000 + DPH, pak bych řekla, že 1 000 + 0 %, nebo 1 210, pak 1 210 + 0 %.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
3. 11. 2021 13:06
Dobrý den,
prosím o ujištění. Jsme spol. s r.o. a mám platební kalendář. vystavený už v srpnu. 15.11, mám platit 10.000+2.100´=12.100,-- . /je to záloha na tři měsíce/ Rozumím tomu správně,že uhradím 12.100 a bude to bráno celé jako základ daně + O% DPH.
Pronajímáme obchod paní, která není plátce DPH. Platila mešícně zálohu 1.000,-- 210,--= 1.210,--. Jak mám vystavit fakturu na 1.000 + O% DPH nebo 1.200+O% DPH.
Opravdu moc všem děkuji.