Proplacení dovolené při nástupu na rodičovskou

• (neregistrovaný)

10. 11. 2021 17:27

Dobrý večer, prosím o odpověď, zda si myslím správně, zaměstnankyně je na mateřské, a měla by odejít na rodičovskou , má letos nárok ještě na 10 dní dovolené, abychom ji mohli dovolenou proplatit, zažádá po skončení mateřské o dovolenou a teprve poté o mateřský příspěvek? Chápu správně, že nemůže čerpat dovolenou a zároveň rodičovský příspěvek?
    A jak je to s rodičovským příspěvkem, dostane stejné peníze do 3. let věku jako kdyby dovolenou nečerpala a nastoupila ihned na rodičák? Jestli mi rozumíte, např. nástup na dovolenou 11.listopadu a po 10 dnech teprve rodičovský příspěvek, tedy za měsíc listopad příspěvek kratší ? /to mi tvrdí ona/ než kdyby nastoupila již 11.11., podle mne má nárok na peníze stejné, jen bude mít vyšší denní základ, když bude kratší dobu pobírat rodičovský příspěvek. Děkuji za vysvětlení

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 11. 2021 17:56

Aion (neregistrovaný)

Dovolená se proplácí jen při skončení pracovního poměru. Pokud má zaměstnankyně zájem dovolenou čerpat, musí o její čerpání požádat tak, aby bezprostředně na MD navazovala.
      Požádá-li o dovolenou po skončení MD, zaměstnavatel už není povinen jí vyhovět.
      Co je mateřský příspěvek, nevím.
      Čerpat dovolenou a pobírat rodičovský příspěvek může současně.

• 11. 11. 2021 11:42

d.j. (neregistrovaný)

Velmi děkuji za Vaše rady, vážím si toho, hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).