zarazil mě bod 4 pokynu....
Pokyn GFŘ
4. Daňové přiznání a kontrolní hlášení Plnění, které splňuje podmínky pro prominutí dle Rozhodnutí, bude vykázáno na řádku 26 daňového přiznání a to v hodnotě základu daně dle zákona o DPH.
Toto platí i pro příjemce plnění v případě aplikace režimu přenesení daňové povinnosti, poskytovatel plnění jej uvádí nadále na řádku 25 daňového přiznání. V kontrolním hlášení se údaje o dodáních, u kterých dojde k prominutí daně, neuvádí, a to ani v případech režimu přenesení daňové povinnosti.
no právě....jak píšete....ř.26 platí pro plnění...dodavatele a pro ODBERATELE POUZE PRI POUZITI REZIMU PRENESENI......a mě jde o toho odběratele...
Ano, však je to tam jasně napsané, řádek 26 platí pro plnění - dodavatele a pro odběratele pouze při použití RPDP. Vždyť se řádek 26 jmenuje "Ostatní uskutečněná plnění s nárokem na odpočet daně...", tak tam přece nemůžete uvést přijaté plnění.
Jak se prominutá DPH vykazuje?
Dodavatel vykazuje plnění na ř. 26 daňového přiznání, příp. na ř. 25, pokud se jedná o plnění v režimu přenesení daňové povinnosti. V tom případě navíc dle instrukce daňové správy příjemce vykazuje přijetí poněkud nelogicky na ř. 26 svého přiznání. V kontrolním hlášení se tato plnění nevykazují.
Doufáme, že GFŘ brzy vydá podrobnější sdělení, ve kterém potvrdí nebo vyvrátí naše předpoklady uvedené výše.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 11. 2021 19:42
Dobry den, precetla jsem tolik clanku, ze jsem se do toho zamotala. Vystavene faktury v dobe prominuti dph na energie, tedy jen zakl.dane do ř.26, mimo kh.faktury v rezimu energie do ř.25,mimo Kh. Ale prijate fa za energie bez dane normálni a prijate fa za energie v rezimu bez dane v době prominuti do jakeho radku? Nikam do dph a kh? Dekuji moc