Děkuji za info, a náhodou nevíte, jaký je postup za běžné situace, kdy dlužník zemře a má neuhrazené pohledávky? Tady na fóru se totiž stále píše o tom, že je kontaktoval notář, vyřizující dědictví, ale nám se nic takového nestalo a myslím si, že ani nemáme moc šancí dozvědět se, který notář to vyřizuje, ne? Napadá mě jediná věc - zřejmě tu naši pohledávku neměl vůbec v evidenci a proto nás pak ani nikdo nekontaktoval. Ale to už se nedovím, takže budeme muset jít cestou odpisu té pohledávky.
Ještě jednou děkuji za Vaši reakci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 11. 2021 9:40
Dobrý den, mám prosbu na někoho, kdo se v tom orientuje:
dne 17.12.2020 naše s.r.o. vystavilo fakturu na OSVČ, když ani po uplynutí splatnosti nebyla uhrazena, začali jsme pátrat po důvodu a dozvěděli jsme se, že OSVČ zemřela.
Čekali jsme na dědické řízení, ale bohužel stále marně, dnes jsme zjistili, že podnikatelská činnost byla dle Živnostenského rejstříku ukončena 19.1.2021. Vypadá to, že už asi není jiné řešení, než pohledávku odepsat, že? A můžeme ji odpsat daňově nebo raději nedaňově? Není to naštěstí žádná obrovská suma, ale spíš chci vědět do budoucna, pokud by nás něco podobného potkalo, jak se v takovémto případě postupuje? Pročetla jsem si celou tu diskuzi zde, ale žádný podobný případ jsem zde nenašla - snad jen jeden podobný dotaz, který ovšem nebyl nikdy zodpovězen.
Prosím, pokud někdo máte takovou zkušenost, byla bych vděčná za radu. Předem děkuji za vstřícnost a pomoc.