Prominutí DPH u dodávek elektřiny a plynu – splátkový kalendář
Prosím o radu, jak postupovat v případě, kdy pronajímáme nebytové prostory a v nájemních smlouvách máme stanoveny paušální částky za dodávky energií, tj. elektřiny, případně i plynu. Ty jsou nájemcem hrazeny na základě splátkového kalendáře, který je vystaven vždy na 12 měsíců dopředu. Je zde uvedeno DUZP, sazba DPH, základ daně i částka DPH, které mají být uhrazeny.
Chápu správně, že máme dvě možnosti opravy daňového dokladu (splátkového kalendáře):
1) Splátkový kalendář musí být aktualizován – musí být nájemci zaslán nový na období, ve kterých je DPH prominuto.
2) Pokud by aktualizován nebyl, pak by musela být provedena následná oprava dle § 43 ZDPH (viz poslední odstavec informace GFŘ k vystavování dokladů).
Hledáme co nejméně administrativně náročné řešení (s ohledem na množství splátkových kalendářů), ale v tomto případě nelze pouze informovat nájemce, že má zaplatit částku bez DPH – nájemce bude vždy muset dostat správný daňový doklad, tzn. u období 11-12/2021 nebude vyčíslena DPH.
V informacích GFŘ se hovoří pouze o platebním kalendáři, který by měl být považován v rozhodném období, tj. od 1.11. až 31.12.2021 za předpis k úhradě, přičemž v tomto případě nelze uplatnit nárok na odpočet. Ale tento postup nelze aplikovat na splátkový kalendář, u kterého se nejedná o úplatu před uskutečněním zdanitelného plnění a nedochází tedy k následnému vyúčtování.
Je tento postup správný, pokud ne, jak tedy v tomto případě správně postupovat?
Odpověď
Bohužel máte pravdu. Jen v případě platebního kalendáře, jehož podstatou je to, že vlastně jen žádá o platby záloh bez uskutečnění plnění, je možné tyto dva předpisy „ignorovat”.
Toto u splátkového kalendáře nelze a jakmile jej ponecháte pro listopad a prosinec s DPH, pak příjemce nemá nárok na odpočet, ale vy byste museli DPH odvést a po vystavení ODD provést opravu podle § 43.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 11. 2021 13:23
Dobrý den. Prosím o radu. Jak to bude s placením záloh za plyn a el. od 11. měsíce a po celý příští rok? Má to být bez DPH. Já mám zatím spl. kalendář vč. DPH. Mám upravit příkaz v bance nebo nechat tak, až mi dodavatel pošle nový spl. kalendář? Děkuji