v informaci MF se uvádí:
Vzhledem k tomu, že domácnosti a podnikatelské subjekty mohou využívat k zajištění svých
energetických potřeb různé druhy plynů, je v Rozhodnutí pracováno s pojmem „plyn“,
avšak v kontextu celého Rozhodnutí je zřejmé, že se jedná o jakýkoliv plyn, který je:
a) určený k použití nebo nabízený k prodeji pro pohon motorů, nebo
b) určený k použití nebo nabízený k prodeji pro výrobu tepla bez ohledu na způsob
spotřeby tepla.
Z tohoto důvodu se tak prominutí daně vztahuje mimo jiné na plyn dodaný pro výrobu tepla
v domácnostech a v domovních kotelnách (tj. pro vaření nebo k vytápění), k výrobě elektřiny
nebo pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v generátorech, k pohonu motorů jako je
LPG či CNG, i plyn používaný v metalurgických postupech. Tento plyn tak může být dodáván
nejen distribuční soustavou, ale také příkladně v cisternách, v tlakových láhvích (typicky
propan butanová láhev) aj. Z uvedeného vyplývá, že příkladně kyslík dodávaný v kyslíkové
bombě, podobně hélium pro balónky či technické plyny (např. čepovací a potravinářské
plyny, medicinální plyny) nesplní rozsah prominutí daně.
Alli neporadíte? již jsem to hodně studovala, ale pořád mám pocit, že je to nesmysl,
v přiznání DPH do ř. 26 dávat plnění z vydaných faktur bez daně (elektrika, plyn z důvodu
prominutí) a zároveň přijaté faktury za režim přenesení bez daně (elektřina plyn z důvodu prominutí) - tak zní pokyn GFŘ - podle mě nesmysl
vydané za režim samozřejmě i nadále do ř. 25, všechno mimo KH, děkuji za radu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 11. 2021 10:35
Prosím o radu, pronajímáme nebytové prostory, do kterých dodáváme teplo. Vztahuje se na dodávku tepla také prominutí DPH jako u el.energie a plynu? Popř. můžete poradit, kde k tomu něco najdu. Děkuji