Máte právo podepsat prohlášení poplatníka u jednoho zaměstnavatele. Měl by vám danit zálohovou daní a uplatnit slevu na poplatníka. Pokud to neudělal, měl by svou chybu napravit. Vy samozřejmě tento příjem máte povinnost zahrnout do svého daňového přiznání.
Pokud vám srážel daň srážkovou, tu do DP zahrnout můžete, ale nemusíte. Zaráží mne, že jste na to přišla až teď, když tam pracujete už od loňského roku. Pokud se vám to vyplatí, můžete požádat za loňský rok o potvrzení o zdanitelných příjmech a podat dodatečné daňové přiznání. Letošní rok tak samozřejmě můžete vyřešit taky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 11. 2021 20:06
Jsem OSVČ a zároveň pracuji u jedné firmy na dohodu o provedení práce do 10000,- Kč. Zaměstnavatel mi sráží 15% srážkovou daň, i když jsem podepsala prohlášení k dani ze závislé činnosti. Mám za to, že bych měla dostávat 10000,- Kč dobírku a srážková daň se nesráží. Jak to lze zpětně opravit aspoň od ledna 2021? U mne i u zaměstnavatele? Srážková daň je pravidelně posílána na finanční úřad. Měla jsem právo podepsat toto prohlášení k dani ze závislé činnosti, když ještě k tomu podnikám jako OSVČ?