Existuje lhůta na doplacení chybně vypočítané mzdy?

• (neregistrovaný)

21. 11. 2021 12:44

Dobrý den,

v prosinci 2019 jsem skončil v bývalé práci a od ledna 2020 jsem nastoupil do práce nové. Nyní jsem zjistil, že výplatnice, která byla vystavena za prosinec 2019 obsahuje chyby, kdy jsem neměl vyčerpanou dovolenou 5 dnů, ale na výplatní pásce mi nějakým způsobem byl proplacen zbytek dovolené jen u 3 dnů. Dva dny tam úplně chybí, tudíž celá částka výplatnice včetně odvodů (sociálka, pojišťovna) je tedy díky tomuto chybná.

1) Je někde v zákoně nebo v konkrétním § stanoven časový limit do kdy od mého zjištění musí zaměstavatel tuto výplatnici opravit a vystavit novou?

2) Pokud by tedy z-tel vystavil výplatnici novou s tím, že by mi částku doplatil, musí poté ještě opětovně vystavil a odeslat opravný ELDP a vystavit mi nové Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daně z těchto příjmů a daňovém zvýhodnění? Oba tyto dokumenty by tedy byly také chybné.

3) Je povinnen z-tel poté také doplatit ČSSZ a zdravotní pojišťovně odvody, které jsou vždy za zaměstnance a za zaměstnavatele? Na výplatní pásce je to označeno jako Sociální zaměstnanec / Sociální zaměstnavatel + Zdravotní zaměstnanec / Zdravotní zaměstnavatel. Za zaměstnace všechny tyto 4 položky také posílá sám z-tel? Promiňte trochu se v tom motám.

Moc děkuji za odpověď Radek Kovář

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).