Já tedy nevím, ale žiju v tom, že je zaměstnavatel povinen zaměstnanci umožnit vyčerpat celou dovolenou v zákonné výši 20 dnů, od letoška 160 hodin. Pokud nastoupil v průběhu roku, má nárok na poměrnou část ale proč to nevyčerpat a převádět? Nebo máte ve firmě větší nárok než je 160 hodin ročně? To by potom zase v poměru odpracovaných dnů šlo.
"Čerpání dovolené může zaměstnavatel zaměstnanci s jeho souhlasem výjimečně určit v rozsahu kratším, než činí délka směny, nejméně však v délce její jedné poloviny, nejde-li o zbývající část nevyčerpané dovolené, která je kratší než polovina směny."
Domnívám se, že tady jde diskutujícím o to, že např. já si tento paragraf vykládám tak, že ty 3 hodiny lze nařídit jen při ukončení PP, tak někdo si myslí, že je nutně musí nařídit v prosinci, aby je do nového roku nepřeváděl.
O tom, že by měl v prosinci rozfrcaný den, by si zaměstnanec rozhodl sám, protože by s čerpáním 3 hodin musel souhlasil.
Já bych slova "zbývající část nevyčerpané dovolené, která je kratší než polovina směny" vztáhla k danému kalendářnímu roku, a to ve vazbě na povinnost zaměstnavatele určit čerpání dovolené tak, aby dovolená byla vyčerpána v kalendářním roce, na kterou zaměstnanci právo na ni vzniklo.
Takže pokud by s tím souhlasil, u mě by ty 3 hodiny mohl čerpat letos a uměla bych si to zdůvodnit.
Díky, to je to, co mi nebylo jasné. Jestli se "zbývající část" vztahuje k trvání PP nebo ke kalendářnímu roku.
Pro jistotu dám příklad:
Jako zaměstnavatel jsem se na začátku měsíce dozvěděla, že dnes budu muset na 3 hodiny uzavřít provozovnu. Osmihodinové směny. Obešla jsem včas zaměstnance.
Zaměstnanec A má zbývající dovolenou 3 hodiny. Souhlasí s čerpáním, dostane dnes 3 hodiny D.
Zaměstnanec B má zůstatek 20 hodin dovolené. 3 hodiny jsou méně než polovina směny, nemůžu mu dát jen 3 hodiny, nabídnu mu čerpání 4 hodin D a zaměstnanec souhlasí.
Zaměstnanec C má také 20 hodin, ale s čerpáním půldne nesouhlasí. Nařídím mu celý den, čerpá 8 hodin D.
Zaměstnanec D má zůstatek 3 hodiny a s jejich čerpáním nesouhlasí. Nařídit mu je bez jeho souhlasu nemůžu, musí být doma 3 hodiny na překážkách ze strany zaměstnavatele a 3 hodiny D převádíím do dalšího období.
Je to tak nebo jsem něco popletla?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 11. 2021 9:42
Dobrý den, zaměstnanec nastoupil v průběhu roku, teď mu zbývají 3 hodiny nevyčerpané dovolené (má klasický úvazek 40 hod/týden). Co prosím s tím? Převést do dalšího roku nebo si může ty 3 hodiny letos vyčerpat? Děkuji za odpověď.