Zákonné pojištění odpovědnosti - změna DPP na HPP

• 22. 11. 2021 12:59

Dobrý den,

prosím ještě jednou o radu, minule jsem špatně formulovala dotaz. Do 30.9. jsem měla pouze zaměstnance na DPP, takže jsem v říjnu zaplatila 100 Kč Kooperativě, od října už mám HPP, tzn. mám něco zpětně doplácet nebo spočítám až za uzavřený čtvrtý kvartál a odešlu v lednu?

Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 11. 2021 14:49

xJ (neregistrovaný)

Z pokynů Kooperativy:

Vznikne-li zaměstnavateli, který v předcházejícím čtvrtletí nezaměstnával žádného zaměstnance, povinnost platit pojistné na toto pojištění, uhradí zaměstnavatel první pojistné vypočítané ze základu stanoveného shodně s postupem pro určení vyměřovacího základu pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti pro dané čtvrtletí, a to zpětně, nejpozději do konce prvního měsíce následujícího čtvrtletí a současně dopředu. První pojistné je splatné 2×, jednou zpětně za období, které uplynulo a v němž zaměstnavatel byl pojištěn, ale pojistné nemohl zaplatit, protože mu nebyly známy vyměřovací základy. Druhá platba je dopředu na následující pojistné období (další čtvrtletí). Obě platby jsou vypočtené z prvních získaných vyměřovacích základů.

Já to chápu tak, že v lednu zaplatíte 2x .
      Pojistné na I. čtvrtletí každého kalendářního roku je splatné do 31. 1., na II. čtvrtletí do 30. 4., na III. čtvrtletí do 31. 7. a na IV. čtvrtletí do 31. 10.

• 23. 11. 2021 18:04

EvaLi (neregistrovaný)

Eriko, máte dobře. V lednu uhradíte zákonné pojištění na 1.Q/2022 vypočítaný z vyměřovacích základů pracovníka za 4.Q/2021. Zpětně nic nedoplácíte, bude samostatný výpočet.

• 25. 11. 2021 11:46

EvaLi (neregistrovaný)

Pokyny se týkají "nového" zaměstnavatele, kdy nebylo uhrazeno pojištění na příslušné období. A ani uhrazeno nemohlo být. (viz první věta). Zaměstnavatel vznikl třeba 1. srpna vstupem nového zaměstnance, tak nemohl uhradit do 31.července na 3.Q. Tento platí 2x stejnou částku. Vy zaměstnance máte nepřetržitě, jste přihlášeni a platíte správně z vyměřovacích základů minulého čtvrtletí pravidelně. Zdravím

• 25. 11. 2021 12:52

Eva

Dobrý den, vy jste skvělá, vytrhla jste mi trn z paty. Mnohokrát děkuji!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).