vždy záleží na DUZP, pokud je v rozhodném období 11 - 12/2021 musí být na vstupu i výstupu osvobozeno
Dobrý den, já jsem takto nepostupovala. Spotřebu za 10/ 2021 jsem zatížila DPH, přestože mám uvedeno datum zd. plnění (=datum zjištění spotřeby= datum přijetí faktur) v 11/ 2021.
Mám pro to dva důvody:
1) prominutí elektřiny a plynu se vztahuje na jeho dodání- a to je prokazatelně za 10/ 2021
2) v informacích GFŘ se hovoří o datumu plnění- a je zde zdůrazněno, že správně by mělo být datum plnění (v případě provádění odečtu) ke dni odečtu. Pokud tedy můj dodavatel provádí měsíční odečty a měsíčně fakturuje s datem usk. plnění k poslednímu dni v měsíci, netroufnu si já při přeúčtování spotřeby plnění prominout. A podle tohoto vyjádření, zřejmě tedy já při přeúčtování špatně stanovuji datum zd. plnění- i když si to já osobně nemyslím.
Aby náš nájemce o slevu nepřišel, tak spotřebu za 12/2021 vyfakturuji se zd. plněním ke dni odečtu- tedy jinak stanovím datum plnění, než to celé roky dělám.
Je to tak, jak píšete. Stanovila jste špatně DUZP. Dodavatel vám vyfakturoval dodávku energie s DUZP k 31.10. takže s DPH, Vy přefakturováváte v listopadu, takže bez DPH. Zde nezáleží na skutečném dodání, ale na DUZP, tedy ve Vašem případě, pokud přefakturováváte v listopadu - tak listopad. Vy nejste dodavatel. Jste jen "zprostředkovatel". V prosinci to bude totéž. Dostanete fa za 11, DPH si neuplatníte, přefakturujete bez DPH. Ovšem za prosinec, pokud fa nebudete mít v ruce už v prosinci, přijde až v lednu, tak zase nastane opačný případ. Vy bez DPH přijmete, ale na výstupu už zdaníte. A takto ji odešlete nájemci. /nebo komu to posíláte/.
Já postupovala stejně, jako uvádí paní JanaN - když jsem vystavovala fakturu jako dodavatel.
Ovšem v tomto měsíci jsem obdržela fakturu jako odběratel a když jsem rozporovala, že by měla být bez DPH - DUZP je 11/21, přišla mi odpověď od jejich daňové poradkyně, že se jedná o přefakturování a tudíž postupují dle dokladu, který obdrželi oni, kde je DPH. (bez ohledu na to, že se jednalo o říjnové DUZP a oni fakturují s listopadovým).
tak nevím..
Dodsvatel musi postupovat dle duzp co ma na sve vydane fakture.pokud ma duzp 10 vystavi s dani,pokud ma duzp 11 musi vystavit bez dane.uz proto, ze dle jeho uvedeho duzp se ridi i jeho odberarel, aby meli v dph navaznost. Pokud ma duzp 11 a odvede dph jako za 10, pak odberatel se nemuze ridit jen tim co asi myslel dodavatel ,ale co ma na danovem dokladu
Veškerý problém přeci je v pohledu na stanovení datumu DPH u přeúčtování. Doteď bylo běžně aplikované, že datum zjištění spotřeby pro přeúčtování je datum přijetí faktury od distributora. Nově to vypadá, že při přeúčtování se má správně datum plnění na výstupu stanovovat podle data odečtu z měřidla- tedy to datum, které uvádí dodavatel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
24. 11. 2021 8:06
Dobrý den všem, potřebuji přeúčtovat spotřebu elektřiny. Od dodavatele mám fakturu s DUZP 10/2021, tzn. na faktuře vyčísleno DPH. Energii přefakturovávám nájemci s DUZP dle data zjištění vyúčtování, tzn. v listopadu. Vzhledem k osvobození energií si nevím rady, jestli mám při přefakturaci energii osvobodit nebo ne. Poradíte?