společně s daňovým poradcem Ing. Ondřejem Antošem LL.M.
Jak stanovit výši odpisu
Máme dvě možnosti odepisování:
rovnoměrné odpisování, kdy uplatňujeme v jednotlivých letech stále stejnou výši odpisu, výjimkou je pouze první rok, kdy je odpis nižší,
zrychlené odpisování, kdy je výše odpisů ze začátku vysoká a postupně se v dalších letech odpis snižuje.
Pro zjednodušení se budeme věnovat jen rovnoměrným odpisům, které jsou také nejčastěji využívané. Celkově se odpisuje 30 let a v prvním roce se odepisuje 1,4 procenta pořizovací ceny a v dalších letech 3,4 procenta. pořizovací ceny.
Novák nejdříve musel stanovit celkovou pořizovací cenu. Ta je 4.000.000,- Kč + 160.000,- Kč + 20.000,- Kč, tedy celkem 4.180.000,- Kč. V této částce je však zahrnuta i hodnota podílu na pozemku pod bytovým domem. Za použití cenové mapy pozemků v Praze zjistil, že cena podílu na pozemku je 280.000,- Kč. Odepisovat tedy může 3.900.000,- Kč.
První rok pronájmu je odpis ve výši 1,4 procenta, tedy 54.600,- Kč.
Druhý rok a další roky je odpis ve výši 3,4 procenta, tedy 132.600,- Kč
sice na vaše přihlouplé příspěvky, které pravidelně lepíte za mé odpovědi, už dlouho nereaguji, ale udělám výjimku. dotaz zněl, zda se dá vůbec byt daňově odepsat, jelikož si tazatelka myslela, že lze jen účetně.
jelikož má pronájem, tak ani není určitě ÚJ, takže dotaz si každý znalý vyloží, zda lze daňově odepisovat byt. odpověď zní ano, lze, jelikož zrušený § se týkal nehmotného majetku.
už jste to pochopila i vy? a nezapomeňte sem zase napsat nějakou duchaplnou reakci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
25. 11. 2021 23:25
Dobrý den,
prosím o radu. V roce 2021 jsem začala pronajímat byt, který mám ve vlastnictví déle než 5 let. Chtěla bych do daní použít odpisy. Vím, že si musím nechat udělat od znalce vstupní cenu nemovitosti bez pozemku (doufám, že lze zpětně). Dle dostupných informací jsem si zjistila i daňové odpisy, ale od roku 2021 se již prý nedají použít daňové odpisy, ale jen účetní. Jsem FO, chtěla bych byt danit dle příjmů a výdajů dle § 9.
Můžete mi, prosím, poradit, jak na ty účetní odpisy.
Děkuji