Druhá DPČ nic neřeší, limity se u jednoho zaměstnavatele sčítají a došlo by k porušení zákoníku práce.
K tomu by bylo nejlepší, aby se vyjádřil mzdová účetní společnosti a navrhla řešení.
Řešením může být uzavření Dohody o provedení práce (DPP), zde je limit na 300 odpracovaných hodin za rok pro jednoho zaměstnance.
Ty dohody jsou omezeny záměrně, pokud pracovníka vytížíte, neměl by být problém mu nabídnout standardní pracovní poměr, může být i zkrácený.
Michale, moc děkuji za odpověď. Máte tedy stejný názor jako já. DPP uzavírat nebudeme, jelikož jde o agenturního zaměstnance a těm píšeme k hlavnímu prac.poměru pouze dpč . Na HPP mu piseme max.pocet hodin, včetně prescasu. Nebo myslíte, že agenturní mohou mít v dochazce třeba 300 odpracovanych hodin? Tím by se nám to zjednodusilo.
Aion má pravdu, DPČ se nesčítají, vyjádřil jsem to nepřesně, za to se omlouvám.
Zaměstnanec může mít více souběžných dohod, ale ty musí být na odlišný druh práce. Tak jak to popisujete v původním návrhu (svářeč, konstruktér) to možné provést lze.
Jen pozor na to, že v případě kontroly, zda tyto rozdílné činnosti pracovník ve skutečnosti opravdu vykonává. Pokud by šlo v obou případech o stejný druh přiřazené práce, je to již obcházení Zákoníku práce.
Hezky je to popsáno např. zde:
https://www.kodap.cz/cs/pro-vas/periodika/ctvrtletnik/soubeh-pracovnich-smluv-a-dohod-u-jednoho-zamestnavatele.html
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
26. 11. 2021 16:14
Hezký den přeji. Můj dotaz se týká DPČ a odpracovanych hodin. Zaměstnanec má DPČ na listopad. Na dpč se muze odpracovat maximálně polovina prac.doby. On ale dělá mnohem víc. Můžeme mu napsat 2 dpč v jednom měsíci s tím, že na první (svářeč) odpracuje 82,5 hod a na druhou (konstruktér)mu napíšeme taktéž 82,5 hod.? Myslím si, že to nelze, protože je to u jednoho zaměstnavatele. Kolegyně v tom ale problém nevidí ...
Děkuji za názory.