Dobrý den, nejlépe ceny oddělit již v kupní smlouvě, pokud není, nechte si udělat znalecký posudek na cenu pozemku, tu pak odečtěte od kupní ceny. Nebo je možno využít cenové mapy od mfčr.
Účetnictví vést nemusíte, stačí daňová evidence, kde budete evidovat všechny příjmy a výdaje spojené s bytem. Podívejte se na vedení daňové evidence, není to nic složitého.
Daňové odpisy na byt budete uplatňovat podle ZDP §26-32.
Pokud byste se rozhodl byt prodat, budete daňově jako náklad uplatňovat zůstatkovou cenu - vstupní cenu bytu po odečtení již uplatněných daňových odpisů.
Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
1. 12. 2021 9:20
Dobrý den,
mám dotaz se kterým si nevím rady. Aktuálně 29.11.2021 kupuji byt za kupní cenu 2.790.000,-- na hypotéku, která má měsíční splátku 9.322,-- (přičemž z této částky je úrok cca 4.300,-- měsíčně. Jak byt tak hypotéka je psaná na mě na rodné číslo.
Na byt mám již domluveného zájemce na pronájem. Ten bude platit bez služeb částku 10.000,-- měsíčně. Služby budou hrazeny zvlášť.
Vím že mohu uplatnit v DP u pronájmu 30% paušál a víc řešit nemusím.
Ale mé otázky jsou:
- dočetl jsem se, že mohu uplatnit skutečné výdaje kdy mohu uplatnit jak úroky z hypotéky, tak odpisy nemovitosti a daň z nemovitosti, nějakou částku na auto další položky. Co všechno budu muset udělat, abych mohl této možnosti využít? Jak mám stanovit hodnotu bytu bez pozemku? Jak vést účetnictví? Jak stanovit příslušné odpisy?Co všechno v účetnictví musím vést?
- druhá otázka je, pokud bych se do budoucna rozhodl tento byt prodat. Například pokud by se mi podařilo tento byt prodat za 4 miliony. Co by to pro mě obnášelo z pohledu daní? jestli bych musel nějak příjem zdanit a jaká by při tom byla metodika.
Moc Vám děkuji za Vaši pomoc