Hlavní navigace

Plátce DPH od 1mil obratu - co se počítá do obratu

  • (neregistrovaný)

    5. 12. 2021 16:53

    Dobrý den,
    řadu let se s podnikáním (nákup-prodej) pohybuji v obratu kolem 800 tisíc ročně, takže nejsem plátce DPH. V tomto roce jsem však prodal i nějaké respirátory (tedy položky, které jsou od DPH osvobozeny), takže pokud sečtu vše, silně se nyní blížím k hranici 1 milionu Kč za posledních 12 měsiců.
    Jak to je, počítají se i tyto respirátory do obratu - podle toho, jsem se dočetl např. na stránce https://www.superfaktura.cz/blog/obrat-pro-povinnou-registraci-k-dph-co-se-do-neho-pocita-a-co-ne/ tak jsem to pochopil, že ne.
    Ale jiné stránky zase neuvédejí, že by se pložky osvobozené od DPH do obratu nepočítaly.

    Jak to tedy je? Mám být v klidu a registrovat se nemusím (nebot pokud odečtu respirátory osvobozené od DPH, tak se opět pohybuju někde lehce nad 800 tisíc), nebo si musím nyní důsledně ohlídat okamžik, kdy díky respirátorům překročím 1mil a bude se muset zaregistrovat jako platce DPH?

    Díky za radu.
    L.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 12. 2021 12:01

      ZdenaR (neregistrovaný)

      Dobrý den, pro Vaši informaci kopíruji ustanovení § 4a zákona o DPH:
      § 4a
      Obrat
      (1) Obratem se pro účely tohoto zákona rozumí souhrn úplat bez daně, které osobě povinné k dani náleží za uskutečněná plnění s místem plnění v tuzemsku, jde-li o úplaty za
      a) zdanitelné plnění,
      b) plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, nebo
      c) plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně podle § 54 až 56a, jestliže nejsou doplňkovou činností uskutečňovanou příležitostně.
      (2) Do obratu se nezahrnuje úplata za dodání nebo poskytnutí dlouhodobého majetku, není-li toto uskutečněné plnění nedílnou součástí obvyklé ekonomické činnosti osoby povinné k dani.

      Respirátory bych do obratu započítala. Uskutečnil jste zdanitelné plnění s místem plnění v tuzemsku, předpokládám, že jste respirátory prodal v ČR.
      Započítání či nezapočítání osvobozených plnění neřeším, neboť dodání respirátorů nebylo osvobozeno od DPH, pouze u nich byla rozhodnutím ministryně financí prominuta daň.
      O dodání dlouhodobého majetku také nešlo, takže mi z § 4a zbývá jenom to písmenko a) zdanitelné plnění.

    • 9. 12. 2021 18:29

      Lejsek (neregistrovaný)

      Děkuji za informaci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).