Saldo je vlastně inventura účtů a jeden z kroků kontroly účetnictví. Pro mne je tato kontrola nezbytností při každé měsíční závěrce. Když nehraje saldo 31 či 32 na konečné stavy 31 a 32 v účetnictví, tak je tam chyba (špatná výše platby, špatné zaúčtovaní účtu u banky, nezaúčtované opravy fakturace atd.), kterou je potřeba najít a opravit. Při větším objemu dat se tato kontrola rozhodně vyplatí dělat měsíčně. Dělat si kontrolu jen z knih faktur si nějak neumím představit.
Dobrý den, setkala jsem se s SW, kde nešlo přímo účtovat na účty, které byly v účetní osnově označeny jako saldokontní, ale takovýto účet byl navázán na unikátní kód obchodního partnera. Pokaždé, když se tedy na odběratele či dodavatele účtovalo t.j. vystavená faktura, přijatá faktura a jejich likvidace (úhrada), do účetních zápisu se napsal (přenesl) saldokontní účet, který byl na unikátní kód navázán. V tomto případě bylo vyloučeno, aby se účet např. 311 a 321 nerovnal knize závazků a pohledávek. No pokud si vzpomínám, tak tam ani kniha záv. a pohl. vlastně nebyla.
Jinak je pro mne normální, že saldo z účetních zápisů porovnávám s knihou pohledávek a závazků ( knihou faktur).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 12. 2021 9:26
Dobrý den, ptám se na zkušenosti z praxe. Je nutné vést u některých účtů ještě kromě knihy faktur saldo - např. 311, 32, 314, 324? Bylo vám to k něčemu, pomáhalo v práci?
V minulé firmě jsem saldo nevedla, stačily mi knihy faktur. Je to opravdu nutné? Děkuji!