Dovolenou neurčuje externí účetní, ale zaměstnavatel, a to písemně nejméně 14 dnů předem, není-li se zaměstnancem jiná dohoda.
O neplacené volno musí zaměstnanec požádat.
Hledáte-li na netu, možná narazíte na už starší rozhodnutí NS, v němž se uvádí, že dovolená není určena např. k vyřizování osobních záležitostí, ale k zotavení zaměstnance. Toto rozhodnutí bylo vydáno v době, kdy dovolená byla "na zotavenou", toto označení bylo sice následně zrušeno, ale všechna pravidla týkající se čerpání dovolené svědčí o tom, že je k zotavení zaměstnance určena. Takže tvrzení, že neplacené volno se zaměstnanci neposkytuje, nemá-li vyčerpanou dovolenou, nemělo, resp. nemá opory v zákoně.
Jedná se mi o to, že tento měsíc jí tam chybí 2 odpracované dny. Nic u toho není napsané, žádná propustka, dovolenka, žádost o neplacené volno, prostě 0, prázdné okénko. Je správný takový postup, že já se jí budu dotazovat, jestli si přeje dovolenou, nebo neplacené volno? Její nadřízený řekne, ať se domluvím s ní. Když bude chtít neplacené volno a zbyde jí do dalšího roku nevyčerpaná dovolená /vím, že tomu nebrání provozní důvody, ani nemoc/, tak je to tak správně, mám to respektovat?
Moc děkuji. J.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
8. 1. 2022 16:43
Dobrý den, jsem externí mzdová účetní a při zpracování mezd se mi běžně stává, že zaměstnanci nemají v docházce vyplněný celý měsíc. Chybí jim hodiny a není napsáno, z jakého důvodu. V létě jsem se jejich nadřízených dotazovala, co s nimi bylo a jestli mám napsat dovolenou. V listopadových mzdách chyběly administrativní pracovnici, která mi docházky posílá, 4 hodiny. Neměla vyplněno nic. Protože se blížil konec roku a bylo třeba dovolenou dočerpat, dala jsem jí půlden dovolené a s tím mzdu zpracovala. Včera mi psala, že ten půlden čerpat nechtěla, že se jí mám vždycky zeptat, zda budou zaměstnanci čerpat dovolenou, nebo budou žádat o neplacené volno a že je to velmi nefér... Myslm, že takové věci by se měly řešit v aktuálním měsíci, ne až následně při zpracování mezd. Také jsme se vždy řídili tím, že nejdříve se čerpá dovolená, až po vyčerpání se žádá o neplacené volno. Hledám to na webu již druhý den, ale nikde nemohu najít černé na bílém, jak to vlastně má být.
Děkuji
Janina