Roční členství

• 9. 1. 2022 23:09

Dobrý den, mám dotaz ohledně daňové uznatelnosti a účtování členských příspěvků. Jsme s.r.o., která sdružuje odborníky, jde o zprostředkova­telskou činnost, takže firma vydělává na provizích ze zprostředkování mezi odborníkem a koncovým zákazníkem, do toho ale každý kdo k nám vstoupí a je uveden na našem sdružovacím portálu, kde ho mohou zákazníci vyhledat, platí roční členský příspěvek. Má otázka zní, zda jsou tyto příspěvky brány jako daňově uznatelné výnosy a vstoupí do DPPO? A zda jsou daňově uznatelné pro naše odborníky?

A ještě ohledně účtování
    FAV: 311/384
    Časové rozlišení 384/648

Jsem zvyklá vést vést časové rozlišení měsíční, někde jsem ale narazila na to, že stačí rozlišit ročně?

Děkuji moc za jakoukoliv pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 1. 2022 19:38

horax

Podle mne mluvit u s.r.o. o členských příspěvcích je nonsens. Je to prostě platba za "něco", za nějakou službu. A pro s.r.o pak daňově účinný příjem, pro uživatele daňový výdaj. Ale pozor na DPH a povinnosti s tím spojené.
      Časové rozlišení v průběhu roku mi nedává vůbec smysl (pokud není požadavkem vedení zpracovávat přesné měsíční výsledovky, což nepředpokládám).
      Standartně je prováděno k datu účetní závěrky. Ale zrovna uvedené účtování mi také nedává smysl, proč výnos u vystavené faktury přenášet do dalšího období?

• 12. 1. 2022 21:51

martina-dolezalova@email.cz

Děkuji za reakci. Ano, máte pravdu členské příspěvky o kterých jsem psala se nás samozřejmě vůbec netýkají. V tuto chvíli jsme neplátci DPH.
      Ohledně časového rozlišení, v průběhu roku jsem u jiného klienta hlídali kvůli měsíčním reportům, to zde není - takže roční rozlišení. Pro přehlednost uhrazených členství bych ale potřebovala mít v následujícím období zaúčtováno na počátku období tzn. hned od 1.1., to ale ničemu nevadí ne?
      Přenáším do dalšího období, jelikož si odborníci předplatí členství rovnou na tři roky např. od června 2021 do června 2023.

Mohu se ještě zeptat, jestli nebudete vědět, jak je to se zahajovací rozvahou, když zákl. kapitál byl složen u notáře? Jak to v účetnictví zachytím?

zákl. kap 701/411 20.000,-
      zřiz. výdaje 381/701 12.000,-
      Zřiz. výd. - záv. za spol. 701/365 12.000,-
      vklad zákl. kap. xxx/701

Děkuji moc za váš čas.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).